Lubbers: Verhagen zette gedoogconstructie door

De strijdbijl in het CDA over totstandkoming van de gedoogconstructie met de PVV is nog niet begraven. Ruud Lubbers en Maxime Verhagen ruziën over de vraag wiens idee het was dat PVV in staat werd gesteld een minderheidskabinet van VVD en CDA te gedogen.

DEN HAAG - Zondag mengde oud-informateur Lubbers zich in de discussie via het tv-programma Buitenhof. Volgens hem wilde toenmalig CDA-fractievoorzitter Verhagen in de formatie van 2010 niet praten over een parlementair meerderheidskabinet van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Lubbers reageerde daarmee op een interview in de Volkskrant met oud-vicepremier Verhagen. Hij vertelde daarin zijn verhaal over de formatie. Volgens Verhagen drukte Lubbers de gedoogconstructie erdoor. Lubbers heeft andere herinneringen: 'Verhagen heeft doorgezet, hij noemde dit later een feest van de democratie omdat er een meerderheid was, maar een aanzienlijk aantal mensen zei toen al dat het mis zou gaan.' Verhagen wilde zondag niet reageren.

Volgens Lubbers had hij in 2010 een voorkeur voor een parlementair meerderheidskabinet. Dit blijkt echter niet uit de brief die Lubbers hierover destijds aan de Tweede Kamer stuurde. De voorkeur van Lubbers zou zijn uitgegaan naar het kwintet dat na de val van de gedoogconstructie in 2012 het zogeheten Lenteakkoord zou schrijven, de begroting waarmee Brussel tevredengesteld kon worden. Verhagen liet zaterdag blijken dat hij in 2010 spanningen had met de informateur.

Volgens Verhagen had Lubbers nog niet met hem gesproken, maar wel het advies opgesteld voor de gedoogconstructie met de PVV. Lubbers had de namen al bedacht van mensen die in dat kabinet moesten. Na het afhaken van co-onderhandelaar Ab Klink verbrak PVV-leider Wilders de onderhandelingen, die na drie dagen weer werden hervat. Er kwam een regeer- en gedoogakkoord.

Volgens Verhagen meldden Cohen en Halsema ná die formatie dat zij over een vijfpartijenkabinet hadden willen praten.

undefined

Meer over