Lubbers' eerbetoon deed de onkritische docu over Denk terecht in de schaduw staan

Zo werd het opeens de avond van de overleden Ruud Lubbers en toch ook een beetje van Denk.

null Beeld
Beeld

In het vorige maand uitgezonden Kijken in de Ziel-tweeluik, Coen Verbraak in gesprek met oud-premiers Dries van Agt, Wim Kok en Jan Peter Balkenende, ontbrak de langstzittende ex-minister-president wegens gezondheidsproblemen. Na zijn overlijdensbericht, woensdagavond een uur voor aanvang van De Wereld Draait Door, vloog de talkshow het duo in dat bij Ruud Lubbers op visite ging voor misschien wel zijn laatste uitgebreide televisie-interview.

Lubbers erfenis

Haastige spoed, maar deze gastenkeuze was goed. Thomas Blom en Misha Wessel herinnerden zich de strenge blik van Ria Lubbers, die hen vertelde dat het samenzijn vooral niet te lang moest duren. Na twee uur praten was Lubbers volgens Wessel 'helemaal kapot', maar wilde hij door. 'Hij wilde één keer zijn erfenis goed neerleggen.' Het maakte de Andere Tijden-special Het Geheim van Lubbers een fraaie tv-nalatenschap - voor een herhaling van het premiersportret uit 2013 werd direct ruimte gemaakt op NPO2.

Blom vatte het geheim van Lubbers, 'een meester in het politieke spel', bij DWDD alvast samen. 'Dat-ie alles wist, dat-ie overal een vinger in had, dat-ie vaak informatie eerder dan zijn ministers had en dat-ie in dat prachtige hoofd ook al die informatie kon verwerken.'

Onze manier van leven

Een andere politieke film, over de oprichters van Denk in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, stond voor later op de avond op het programma: Onze manier van leven (EO). Regisseur Jack Janssen had gedurende het roerige jaar, waarin hij Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk volgde, genoeg te filmen, zou je denken. Hij laat mooi zien hoe de twee hun strijd tegen 'het politieke spel' van de gevestigde orde aan de man brengen, in het bijzonder aan de moslimman in de moskee die zich eindelijk gehoord voelt.

Ook een heleboel 'trap er niet in' natuurlijk; de Denkers mokkend over de 'framende' media. Een NOS-journalist die Öztürk opwacht met een vraag over het plotselinge vertrek van Sylvana Simons wordt 'Pownews-gedrag' verweten. 'Nee nee nee', zegt Öztürk, 'dat gaan we niet doen.'

Het vertrek van Simons had het spannendste gedeelte van Onze manier van leven kunnen zijn. Helaas: als Janssen erachter probeert te komen wat zich nu precies binnen de partij heeft afgespeeld, wordt ook hij verwezen naar een statement van Denk op Facebook. 'Veel raadsels, Selçuk', zegt de filmmaker, nadat hij is afgescheept met wat vage algemeenheden. Waarna Öztürk met een galmende lach de deur uitwandelt. Dat Simons niet meer aan het woord komt over de kwestie, is gek. Wilde ze niet meewerken? Is ze niet gevraagd? Waarom ziet de kijker niets van de ruzietjes die zich moeten hebben afgespeeld? Waarom krijgt Janssen, vragend naar de inzet van twittertrollen door Denk wéér geen antwoord?

De benieuwde journalist mocht er best bij zijn, concludeert de kijker na anderhalf uur. Maar met kritische vragen het geheim van Denk verklappen? Nee nee nee, dat gaan we niet doen.

Meer over