Lsd en Nivea tegen drankmisbruik

Alcohol mag vanaf 1 januari niet meer worden geschonken aan jongeren onder de 18. Hoe zie je of een jongere de fout ingaat en wat doe je dan? Een training met opmerkelijke termen.

GOES - Réne Kloet is leider van het zaalvoetbal bij VV 's-Heer Arendskerke, een kleine Zeeuwse voetbalvereniging met maar drie kleedkamers tussen Goes en Middelburg. Kloet is ook bestuurslid Kantinezaken en staat al jaren als vrijwilliger achter de bar in de kantine. 'Ik zie jongeren heel veel drinken', zegt hij. 'Het is een heel groot probleem. En het is veel te makkelijk om te krijgen.'

Kloet is een van de dertien cursisten die vanavond deelnemen aan de training 'Herkennen Risicovol Alcoholgebruik bij Jongeren'. Hij maakt zich zorgen over de jonge jongens op de voetbalclub die het ene biertje na het andere achterover slaan. 'Twee weken geleden dronk het derde elftal zeker zeven kratten bier in drie uur tijd. Dat gaat in een tempo, dat wil je niet weten. En daar zitten ook jongens van 16, 17 tussen.' Vanavond hoopt Kloet te leren hoe hij het kan herkennen als jongeren een probleem hebben met alcohol en wat hij daar vervolgens mee kan doen. Straks, vanaf 1 januari ,mag hij sowieso geen alcohol meer schenken aan jongeren onder de 18.

Kloet moet lsd gebruiken. En ook Nivea. Hij moet zich gedragen als een oen, maar oma thuislaten. De woorden staan dikgedrukt afgebeeld op een projectorscherm in een klaslokaal in het Scalda-college in Goes. Op de oranjebruine vloerbedekking staat een rij tafels in U-vorm opgesteld, met de open kant richting het scherm. 'Wees Open, Eerlijk en Nieuwsgierig', legt Leo de Pan de term 'OEN' uit. De Pan is preventiewerker bij Indigo Zeeland, dat in samenwerking met de GGD, Politie Zeeland en de dertien Zeeuwse gemeenten vanavond de training organiseert, die onderdeel is van het Zeeuwse project 'Laat ze niet (ver)zuipen!' en ontwikkeld door het Trimbos Instituut.

LSD staat voor 'luisteren, samenvatten en doorvragen'; Nivea voor 'niet invullen voor een ander' en 'oma' moet ons eraan helpen herinneren om niet te oordelen, moraliseren en adviseren. De termen worden met enig gegrinnik ontvangen door de cursisten die aan de bijeengeschoven tafels zitten en driftig aantekeningen maken.

Behalve René Kloet en nog een vrijwilliger van VV Arendskerke zijn er docenten, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en jeugdwerkers. Allemaal hebben ze op een of andere manier te maken met jongeren en hun alcoholgebruik. Net als in de rest van Nederland is dat in Zeeland bij vlagen verontrustend: vorig jaar nog werden er 29 jongeren die zichzelf in een coma hadden gedronken opgenomen in de Zeeuwse alcoholpoli.

Het is volgens De Pan en zijn collega's slechts het topje van de ijsberg. Een recent onderzoek laat zien dat 24 procent van de Zeeuwse jongeren tussen 12 en 18 een zogenaamde 'binge drinker' is en dus meer dan vijf glazen op een stapavond drinkt.

Het eerste deel van de avond gebruikt voorlichter André Nijssen om het gebruik en de gevaren van alcohol aan de hand van feiten en cijfers uiteen te zetten. Nijssen, volledig in het zwart gekleed en een lange grijze paardenstaart, heeft de toon en houding van iemand die alles al gezien en meegemaakt heeft. Eerst laat hij iedereen een kennisquiz over alcohol maken met vragen over hoe je weer nuchter wordt, hoeveel mensen in Nederland een alcoholprobleem hebben en wat voor soort verslaving een alcoholverslaving is. Niemand heeft alle vragen goed. 'Alcohol is een groter maatschappelijk probleem dan drugs', zegt Nijssen.

Op de vraag van barman René Kloet hoe hij kan herkennen of jongeren te veel gedronken hebben is helaas geen eenduidig antwoord, zegt Leo de Pan. 'Het signaleren van alcoholgebruik bij jongeren is lastig, omdat het bij ieder persoon een verschillende reactie kan hebben.' Waar volwassenen na een paar drankjes niet meer over een rechte lijn kunnen lopen of met dubbele tong praten, merk je pas bij een jongere dat hij te veel heeft gedronken als hij plotseling van zijn barkruk valt. 'Ik was laatst bij een schoolfeest waar jongeren ook konden blazen. Op een gegeven moment kwam er een groepje meisjes binnen. Ze liepen recht, spraken normaal maar bliezen wel een promillage van bijna 2.0.' Ter vergelijking: een ervaren chauffeur is al strafbaar bij 0,5 promille.

Waar je wel op kan letten: de geur van de adem, slaperigheid, verwijde pupillen en waterige ogen. Op school moeten docenten alert zijn op dalende schoolprestaties, concentratieproblemen en spijbelen. 'Als op maandagochtend iemand achter in de klas achterover zit geleund met rode oogjes, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen.'

En dan is het een kwestie van durven. Durven in te grijpen, durven iemand aan te spreken; verantwoordelijkheid nemen. 'Ga in ieder geval het gesprek aan!' Op het projectiescherm verschijnen acht standaardvragen die de docenten, jeugdwerkers, kantinevrijwilligers en verpleegkundigen kunnen stellen. En dat is ook het punt dat je over moet gaan op de lsd en Nivea. 'Mag ik er daar nog eentje aan toevoegen?' vraagt maatschappelijk werker Natasja. 'Altijd Navragen, Niet Aannemen'. Oma thuislaten, Anna meenemen dus.

undefined

Meer over