'LRA-kopstuk uit Centraal-Afrikaanse Republiek naar Strafhof'

Commandant Dominic Ongwen van het Verzetsleger van de Heer (LRA) wordt zaterdag overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft de aanklager in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) gemeld.

Een ongedateerde foto van de legerleider Dominic Ongwen. Beeld afp
Een ongedateerde foto van de legerleider Dominic Ongwen.Beeld afp

Amerikaanse en Afrikaanse militairen pakten Ongwen vorige week in de Centraal-Afrikaanse Republiek op. Aanklagers van het hof beschuldigen Ongwen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, verminking, moord, plundering en het opzettelijk aanvallen van burgers.

Het LRA zaait al vele jaren dood en verderf in het noorden van Uganda, het zuiden van Sudan en het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Joseph Kony, die het LRA in 1987 oprichtte, is ook door het Strafhof aangeklaagd. De wrede strijd van het verzetsleger heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Bijna 2 miljoen mensen sloegen voor het geweld op de vlucht.

Volgens VN-schattingen uit 2008 heeft het ongeveer 25.000 kinderen ontvoerd om hen in te zetten als seksslaaf, kindsoldaat en dwangarbeider. Ongwen was een van hen. Het LRA ontvoerde hem toen hij tien jaar was. Hij klom snel op in de rangen van het leger.

Meer over