LPF doet aan verkiezingen mee als ‘Fortuyn’

De LPF verandert van naam. De partij doet aan de verkiezingen mee als ‘Fortuyn’. Het oud-Tweede-Kamerlid Olaf Stüger wordt bij de komende verkiezingen lijsttrekker van Fortuyn....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

De LPF heeft zich onder de naam Fortuyn laten registreren bij de Kiesraad. Eerder werd al bekend dat Marten Fortuyn, een broer van Pim, deze naam aanvecht. Hij heeft de naam Fortuyn als merknaam gedeponeerd na de moord op zijn broer in mei 2002. De zaak van Marten Fortuyn tegen de LPF dient op 25 september bij de Raad van State.

Stüger wordt vandaag ook beëdigd als Tweede-Kamerlid. Hij neemt de plek in die is vrijgekomen door het vertrek van oud-partijleider Gerard van As. Stüger (1969) is salesmanager van beroep. Hij werkte onder meer voor het bedrijf Ordina Public. Stüger is in het verleden ook lid geweest van de VVD en D66. Hij was al eens LPF-Kamerlid in 2002, als lid van de 26-koppige fractie die na de moord op Pim Fortuyn gedurende enkele maanden deel uitmaakte van de regeringscoalitie.

Hij roerde zich toen onder meer in het verzet tegen toenmalig fractievoorzitter Harry Wijnschenk, over wie Stüger ooit zei: ‘Wijnschenk is de enige mens die ik ken wiens leeftijd overeenkomt met zijn IQ.’ Wijnschenk was toen 38 jaar. Stüger haalde ook het nieuws met zijn bijdrage aan de vijandige verhoudingen tussen de PvdA en de LPF, toen hij in de Kamer weigerde op te staan bij de beëdiging van een nieuw PvdA-Kamerlid.

Op de lijst van Eén NL, de nieuwe partij van Leefbaar Rotterdam-voorman Marco Pastors, staat oud-VVD'er Anton van Schijndel op de zevende plaats. Dit maakte Pastors woensdag bekend. Van Schijndel verliet onlangs de VVD vanwege zijn lage plaats op de lijst en uit onvrede met de koers van partijleider Mark Rutte. Op de tweede plaats, na Pastors, staat het LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. Op drie staat Hikmat Mahawat Khan. Hij is luchtvaart- en ruimtevaarttechnicus, voorzitter van de Lahore Ahmadiyya moskee in Den Haag en tot voor kort voorzitter van de Contact Groep Islam. Een andere opvallende naam op de lijst is die van Sander Simons. Hij was jarenlang verslaggever en presentator van RTL Nieuws. In de peilingen komt Eén NL vooralsnog niet verder dan één of twee zetels, maar Pastors zegt zeker te weten dat dit niet zo blijft.

Meer over