LPF-achtige toestanden binnen UKIP

De Britse UKIP beleeft roerige dagen. Een vrouwelijk lid klaagt over seksisme binnen de partij, een partijcoryfee blijkt te hebben gerommeld met onkosten en Nigel Farage heeft besloten van zijn hart geen moordkuil te maken.

Natasha Bolter gisteren bij BBC Newsnight. Beeld YouTube
Natasha Bolter gisteren bij BBC Newsnight.Beeld YouTube

Ze werd drie maanden geleden tijdens het partijcongres met veel bombarie aangekondigd als de nieuwe sterke vrouw van de UKIP. Natasha Bolter was precies wat de partij van Nigel Farage nodig had: een jonge vrouw van Aziatische komaf die werkte in een Oostlondense staatsschool en de Labour Partij teleurgesteld vaarwel had gezegd. Knap en welbespraakt bovendien, deze Oxford-alumnus. Na twaalf wittebroodsweken is ze met evenveel bombarie weer vertrokken, klagend over seksistische intimidatie door de inmiddels geschorste partijsecretaris Roger Bird.

Bird was degene die haar op dat genoemde congres trots had ingeleid, grappend dat hij nu niet meer de enige is binnen de partijtop die op Oxford heeft gestudeerd. Kort daarna nam hij haar mee naar de Oxford en Cambridge Club in Londen, waar hij haar zou toetsen als kandidaat voor een zetel. Volgens Bird was dit het begin van een relatie die tot begin december zou duren, en om dat te bewijzen toonde hij lieve sms'jes van Bolter. Bolter zei dat er geen verhouding was, maar dat zij wel met hem moest aanpappen om vooruit te komen binnen de partij. Ze voelde zich een 'seksobject'.

De geloofwaardigheid van Bolter (meisjesnaam: Ahmed) heeft inmiddels een deuk opgelopen nu de universiteit van Oxford heeft verklaard dat deze politica nooit heeft gestudeerd op Wadham College, haar vermeende alma mater. Bovendien blijkt ze geen onderwijzer te zijn maar een klassenassistent en was ze slechts een blauwe maandag lid van de Labour Partij. Zelfs over haar leeftijd zijn nu twijfels gerezen. Ze heeft verklaard 35 te zijn maar volgens documenten is ze vier jaar ouder, zo meldt The Daily Telegraph. Een en ander doet denken aan episodes uit de LPF, ruim tien jaar geleden.

De geschorste partijsecretaris van UKIP, Roger Bird. Beeld YouTube
De geschorste partijsecretaris van UKIP, Roger Bird.Beeld YouTube

Campagneleider trekt zich terug

Bird is niet de enige coryfee in de problemen. Woensdag werd bekend dat Neil Hamilton, de campagneleider, zich heeft teruggetrokken als kandidaat voor het kansrijke kiesdistrict Basildon, waar ook Bolter een oogje op had laten vallen. De voormalige Conservatief had gerommeld met onkosten.

Hamilton had gehoopt op een terugkeer naar het Lagerhuis waar hij in 1997 met pek en veren was weggestuurd. Hij had indertijd geld gevraagd voor het stellen van kamervragen. Zijn zetel ging naar de BBC-correspondent Martin Bell, die campagne voerde in een symbolisch wit pak.

Partijleider Farage blijft evenzeer in de schijnwerpers staan. Vorige week roeide hij tegen de stroom van de publieke opinie in door te beweren dat luxehotel Claridge's een borstvoedende moeder terecht had verzocht haar borst met een servet te bedekken. Enkele dagen later haalde hij het nieuws door, na zich uren lang te hebben zitten opvreten in een file, te beweren dat de drukte op de autowegen (mede) het gevolg is van de immigratie. Ook morgen zal Farage waarschijnlijk met zijn kop in de krant staan, want vanavond treedt hij samen met Russell Brand op in BBC's Question Time.

Nigel Farage, de leider van UKIP. Beeld ap
Nigel Farage, de leider van UKIP.Beeld ap
Meer over