NieuwsDa Vinci in het Louvre

Louvre trekt recordaantal van ruim 1 miljoen bezoekers met Da Vinci

De verwachting was dat de tentoonstelling met het werk van Leonardo da Vinci (1452-1519) flink wat bezoekers zou trekken – de expositie in het Louvre was al in een vroeg stadium stijf uitverkocht. Dinsdag maakte het nationale museum in Parijs bekend dat het zijn record voor een tijdelijke tentoonstelling heeft verpulverd.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De expositie met zo’n 160 werken van de Italiaanse kunstenaar annex wetenschapper heeft in vier maanden tijd 1.071.840 mensen getrokken. Dat is een verdubbeling van het vorige record: in 2018 zagen 540 duizend bezoekers een retrospectief van de 19de-eeuwse Franse schilder Eugène Delacroix.

Dat er bijna 1,1 miljoen mensen naar de tentoonstelling over Da Vinci togen, is opmerkelijk omdat de showstopper ontbrak. Algemeen werd aangenomen dat het schilderij Salvator Mundi, dat twee jaar eerder voor een recordprijs van 382 miljoen euro was geveild, te zien zou zijn tijdens het prestigieuze overzicht in het Louvre. Het had ook op de voorlaatste grote tentoonstelling over Da Vinci gehangen, die in de National Gallery in Londen in 2011-2012.

Maar de Salvator Mundi is niet gekomen. De mogelijke reden: de conservatoren van het museum zouden het werk niet beschouwen als een echte Da Vinci, zoals het in Londen was gepresenteerd, maar als een schilderij waaraan misschien ook door anderen is gewerkt. Uit verontwaardiging over die degradatie zou de eigenaar, naar verluidt de kroonprins van Saoedi-Arabië, hebben besloten om het niet in Parijs te tonen.

Dat de expositie toch een groot succes werd, heeft ongetwijfeld te maken met de aantrekkingskracht van Da Vinci (de tentoonstelling in Londen had ook al een bezoekersrecord opgeleverd) en het feit dat nooit eerder zoveel van zijn werken bijeen waren gebracht. Wat ook hielp was deze stunt: het Louvre deed de laatste drie nachten van de expositie de museumdeuren van het slot, een primeur, en liet nog eens 30 duizend mensen naar binnen – zonder dat ze hoefden te betalen.

Ondanks het bezoekerssucces bezit het nationale museum niet het record in Parijs voor een tijdelijke tentoonstelling: vorig jaar trok de expositie over de Egyptische farao Toetanchamon in de Grande Halle de la Villette 1,4 miljoen bezoekers. Die was evenwel een half jaar te zien, twee maanden meer dan de tentoonstelling over Da Vinci.

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over