Louter remisepartijen in openingsronde NK dammen

In de eerste ronde van het NK dammen, waarin allemaal clubgenoten elkaar troffen, zijn alle zeven partijen met remise afgesloten....

Van onze dammedewerker Egbert van Hattem

Voor dat WK hebben zich al Kees Thijssen, Gérard Jansen en Aleksandr Baljakin geplaatst. Ook al geplaatst is oud-wereldkampioen Ton Sijbrands. Nog niet officieel zeker van een plaats is internationaal grootmeester Rob Clerc, die bij het laatste WK net buiten de eerste zes plaatsen viel. Toch gaan de meeste dammers ervan uit dat ook hij mag deelnemen.

Veel wordt in Groningen verwacht van stadsgenoot Martin Dolfing (27). De nationaal kampioen van 2002 deed in de voorronden nadrukkelijk van zich spreken. Hij lijkt zijn vorm te hebben hervonden.

In 2003 moest Dolfing zijn titelprolongatie al vroeg in het toernooi vaarwel zeggen, omdat hij te weinig energie kon opbrengen om de partijen naar zijn hand te zetten. Het jaar daarop ontbrak hij zelfs in de finale.

Dit jaar won Dolfing in zijn plaatsingsgroep zeven van de negen partijen, een buitengewoon hoog gemiddelde. De Groninger lijkt dus weer helemaal terug. In de openingspartij op dit NK voldeed hij aanvankelijk aan de verwachtingen van het talrijke publiek. Hij had in het middenspel een overschot aan goede plannen. Een luxeprobleem dat verkeerd uitpakte. Een spannender vervolg was wellicht kansrijker geweest, want in het partijverloop kon Lemmen zich zonder veel moeite bekwaam verdedigen.

De Groningers hebben verder stiekem hun hoop gevestigd op een andere herintreder: Jos Stokkel (45), oorspronkelijk afkomstig uit Hoogezand-Sappemeer. Bij een vorige generatie werd hij nationaal kampioen, in 1989. Na nationale en internationale successen richtte de internationaal grootmeester zich op z'n maatschappelijke carrière. De afgelopen jaren bouwde hij rustig maar gestaag aan een comeback, eerst in de nationale clubcompetitie, later ook in de persoonlijke wedstrijden.

Tegen titelvedediger Kees Thijssen kende Stokkel een stabiel begin van het NK. Na een flitsende opening - waarin Stokkel met zwart traditiegetrouw voor de scherpe openingszet 16-21 koos - wist hij het winststreven van Thijssen zonder veel problemen te beteugelen.

Tot de twee partijen die in een beslissing hadden moeten eindigen, behoorde zeker het duel tussen Marino Barkel en Sven Winkel. Barkel lijkt zich ook dit jaar vanaf het begin op te werpen als titelkandidaat, nadat Winkel zich in het klassieke middenspel ernstig had verkeken op een switch in speltype. De witspeler moest een volle schijf offeren, maar bleef stug geloven in zijn compensatie. Barkel had alle mogelijkheid het karwei te klaren, maar hij verzuimde dit op het beslissende moment te doen.

Meer over