NIEUWSBOTSWANA

Louis Vuitton koopt superdiamant − Frans concern nu dominante partij op sieradenmarkt

Niet een aristocraat noch iemand uit de Forbes 500, maar het luxeconcern Louis Vuitton is de nieuwe eigenaar van de Sewelo, de op een na grootste diamant van de wereld.

Louis Vuittons superdiamant van 1.758 karaat, de Sewelo. Beeld Grégoire Vieille/Louis Vuitton
Louis Vuittons superdiamant van 1.758 karaat, de Sewelo.Beeld Grégoire Vieille/Louis Vuitton

De diamant van 1.758 karaat is voor een onbekend bedrag verkocht door het Canadese mijnbouwconcern Lucara Diamond, dat de edelsteen ter grootte van een tennisbal vorig jaar april in de Karowemijn in het Afrikaanse land Botswana dolf. In juli werd gekozen voor de naam Sewelo, wat in de Bantoetaal Setswana staat voor ‘zeldzame vondst’. Louis Vuitton zal de ruwe diamant bij de Antwerpse fabriek HB laten kloven, slijpen, polijsten en in de eigen sieraden zetten. Louis Vuitton deelde wel mee dat mijnbouwconcern Lucara een belang van 50 procent houdt in de winst die met de verkoop van de geslepen diamanten zal worden behaald. Daarnaast belooft Louis Vuitton 5 procent van de verkoopopbrengst te investeren in lokale bedrijven rond de mijn in Botswana.

Louis Vuitton (bekend van dure koffers, tassen, kleding, horloges en accessoires) is in heel korte tijd de dominante partij geworden op de markt van sieraden. Vorig jaar nam het moederbedrijf LVMH (ook eigenaar van het champagnehuis Moët & Chandon en cognacmaker Hennessy) al het Amerikaanse juweliersbedrijf Tiffany over voor 14,7 miljard euro. Ook opende Louis Vuitton een nieuwe flagshipstore van Tiffany in Parijs, waar Francesca Amfitheatrof als hoofdontwerper werd aangesteld. Game of Thrones-actrice Sophie Turner en Brokeback Mountain-ster Michelle Williams werden ingeschakeld voor de marketing van de ringen, armbanden, halskettingen en diademen.

Stuk steenkool

Onduidelijk is wat de waarde zal zijn van de sieraden die uit de diamant worden gehaald. De Sewelo is bedekt met een zwarte laag koolstof, waardoor hij lijkt op een stuk steenkool. Lucara zei eerder dat de diamant niet de meest geschikte zou zijn om topsieraden van te maken. Desondanks gaat het ongetwijfeld om tientallen miljoen euro’s. In 2015 haalde Lucara al eens een diamant van 1.109 karaat, de Lesedi La Rona, uit dezelfde mijn. Deze werd voor 53 miljoen dollar verkocht. Een steen ter grootte van 813 karaat leverde eerder een recordbedrag van 63 miljoen dollar op. De grootste diamant ooit gevonden is de Cullinan van 3.106 karaat. Deze steen werd in 1905 in Zuid-Afrika gedolven. De mooiste diamanten afkomstig van deze steen, de Great Star of Africa en de Lesser Star of Africa, zijn verwerkt in de Britse kroonjuwelen.

Dankzij de overname van Tiffany heeft Louis Vuitton nu ook de expertise in huis om de waarde van de diamant in te kunnen schatten. Vuitton-ceo Michael Burke erkent dat het een risico is. ‘Sommige concurrenten zijn verbaasd dat wij de Sewelo hebben gekocht.’ Burke vertelde dat hij de diamant had laten zien aan Bernard Arnault, de meerderheidsaandeelhouder van moederbedrijf LVMH. ‘Toen we vertelden dat we de diamant wilden gaan kopen na ampele overwegingen, vroeg hij waarom wij daar zo lang over deden.’ Uit scans zou blijken dat uit de ruwe diamant een kussenvormige diamant van 904 karaat zou kunnen worden geslepen, een ovaal van 891 karaat en verschillende stenen tussen de 100 en 300 karaat.

Meer over