Dagboek

Louis Armstrong verschijnt, met daarachter zijn gouden trompet

Louis Amstrong betovert het Théâtre des Champs-Élysées.

Louis Armstrong, 1965. Beeld afp
Louis Armstrong, 1965.Beeld afp

Parijs, 9 november 1952

Ineens is hij daar, hij verschijnt door een zijdeurtje en het eerste dat je van hem ziet is zijn grote witte zakdoek, een zakdoek die in de lucht wappert, en daarachter een stroom goud die ook in de lucht wappert, te weten Louis' trompet, en daarachter, vanuit de donkere plek van de deur, die andere donkere plek vol licht die Louis is die over het podium naar voren komt, en dit is het einde van de wereld en wat nu gaat komen is de algehele, definitieve val van de boekenkast met alles wat erin staat.

Achter Louis komen de jongens van het orkest, en daar is Trummy Young die trombone speelt of hij een naakte vrouw van honing in zijn armen houdt, en Arvell Shaw die contrabas speelt of hij een naakte vrouw van schaduw in zijn armen houdt, en Cozy Cole die zich over het slagwerk heen buigt zoals de markies De Sade over het achterwerk van acht naakte, gegeselde vrouwen, en dan komen er nog twee musici van wie ik de naam niet wil onthouden...

Apocalyps

Intussen heeft de apocalyps een aanvang genomen, want Louis hoeft zijn gouden zwaard maar in de lucht te steken of de eerste frase van When It's Sleepy Time Down South overvalt het publiek als de streling van een luipaard. De muziek uit Louis' trompet komt als woordlinten uit de monden van primitieve heiligen, de gele, warme schriftuur tekent zich af in de lucht.

Julio Cortázar (1914-1984), Argentijnse schrijver. Ingekort fragment uit Louis, aartscronopio. Vertaling Barber van de Pol. Meulenhoff, 1987.

Meer over