Lothar 'grenst aan het onmogelijke'

Bij ons in het dorp stond gisterochtend de wethoudster op de stoep. Of we wisten dat een van onze bomen over de muur was gevallen en nu gevaarlijk boven de weg hing....

Van onze correspondent Martin Sommer

Even later kwam de buurman verslag uitbrengen, nadat hij de hond had uitgelaten. Eén afgewaaide schoorsteen, talloze voorbijdrijvende bomen in de Seine, het populierenbos bij restaurant Les Romanciers veranderd in een fronttoneel uit de Eerste Wereldoorlog, de bovenleiding van de trein naar Rouen aan gort.

Dat was de oogst van een orkaannacht in één bescheiden dorp in de westelijke banlieue van Parijs. Heel Frankrijk was nog maar net bijgekomen van de nachtelijke maaltijd op kerstavond, en bereidde zich voor op nieuw nieuws over de olievervuiling aan de Atlantische kust. Maar zowel de kerstgedachte als de oliesmurrie is tijdelijk vergeten nu orkaan Lothar, de zwaarste storm uit de geschiedenis, huishield in Parijs en wijde omgeving.

Op de Champs Elysées werden zondagochtend vroeg windsnelheden van 140 kilometer per uur gemeten, aan de kust 180 kilometer per uur en meer. Een mevrouw die in Parijs haar hond uitliet verdween in de Seine, een man die in Straatsburg zijn hond uitliet verdween in de Rijn. Bij elkaar vielen in Frankrijk ten minste 31 doden, de meesten als gevolg van vallende bomen. In Zwitserland, waarheen de orkaan zich vervolgens verplaatste, kwamen nog eens elf mensen om, in Duitsland vijftien.

De Parijse vliegvelden Roissy en Orly waren gisteren gesloten. Vanaf het Gare du Nord en het Gare St Lazaire vertrok niet één trein. Disneyland Parijs hield zondag vanwege de storm zijn deuren dicht. En dat terwijl het vorige week al geen beste beurt had gemaakt met een staking van het personeel voor een millenniumpremie. Zowel de snelweg naar Normandië als de meeste regionale wegen in het westen waren gisteravond nog afgesloten wegens omgevallen bomen. Via radio en tv werd de Fransen op het hart gedrukt vooral thuis te blijven.

Een weerkundige van Météo-France in Toulouse had het over een 'fenomeen dat grenst aan het onmogelijke in Europa'. Hij noemde het voor de storm verantwoordelijke lage-drukgebied 'historisch en uitzonderlijk'. 'In de archieven van de meteorologie nooit een spoor van zulk natuurgeweld in Parijs aangetroffen.'

De orkaan heeft intussen het aanspoelen van de stookolie versneld die vorige week de Franse westkust bedreigde. Door de harde wind zijn de grote olievelden versnipperd in duizenden kleinere vlekken. Sinds zaterdag begonnen die de hele westkust van Zuid-Bretagne tot de Vendée te bezwadderen. Negen gemeentes aan de noordkust van het departement Loire-Atlantique werden in de nacht van zaterdag op zondag vergast op zwarte stranden.

Tijdens de kerstdagen was een ware strijdmacht van brandweerlieden, politiemannen, soldaten en anderszins geüniformeerden met emmer en schep uitgerukt om te redden wat er te redden viel. Maar de brandweerlieden moesten het gisteren weer laten afweten, wegens het grote aantal hulpverzoeken na de storm.

Vrijwilligers voorzien van kartonnen dozen hebben inmiddels meer dan tienduizend besmeurde vogels opgeraapt, volgens de Franse Vogelbescherming. 'In twaalf dagen tijd hebben we tweemaal zoveel vogels verzameld als gedurende drie maanden na de catastrofe met de Amoco Cadiz.'

De schipbreuk van de Amoco Cadiz in 1978, op enkele honderden meters van de Bretonse kust, was de ernstigste olieramp die Frankrijk ooit trof. 'Onze klinieken zijn overvol. We hebben de hulp ingeroepen van onze Engelse, Duitse en Nederlandse buren', aldus de Vogelbescherming .

Meer over