Loterij winnende ex-crimineel (?) speelt de Sint voor arme kinderen

AMSTERDAM - Bijna vijfhonderd minderbedeelde kinderen uit Breda kunnen dit jaar rekenen op sinterklaascadeautjes. Ze komen uit gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, maar een anonieme weldoener, die beweert de Staatsloterij te hebben gewonnen, speelt nu voor hen goedheiligman.


De vraag is alleen wie die Sinterklaas is en hoe hij aan het geld komt. Volgens Omroep Brabant zou de ex-crimineel John Jansen uit Breda zich bij hen gemeld hebben en zich als donateur kenbaar hebben gemaakt. Jansen zou onlangs 2,5 miljoen euro hebben gewonnen met de Staatsloterij en nu arme kinderen willen helpen. 'Ik heb altijd geweten dat ik de loterij een keer zou winnen, en dat ik het geld zou weggeven', citeert Omroep Brabant hem. 'En sterker nog, ik ga de loterij nog een keer winnen.'


John Jansen was midden jaren negentig hoofdverdachte in het proces tegen de drugsorganisatie waaraan hij leiding zou geven, de beruchte Juliëtbende. Het OM kenschetste de groep destijds als een van de grootste en meest gewelddadige drugsorganisaties van Nederland. De bende zou zich hebben schuldig gemaakt aan martelingen, afpersingen, gewelddadige ontvoeringen en drugsroven.


Jansen werd in september 1996, hij is dan 37, in Benidorm aangehouden. Ook ontmantelde justitie op aanwijzing van een kroongetuige in en rond Breda wapendepots van de bende, waar ze een miljoen xtc-pillen, handgranaten, mitrailleurs en enkele kilo's semtex aantroffen. Tijdens het proces raakte een officier van justitie in opspraak. Daardoor vielen de straffen tegen de verdachten veel lager uit. Tegen John Jansen werd 17 jaar geëist, maar in hoger beroep werd zijn straf uiteindelijk vastgesteld op vierenhalf jaar.


Nog in 2004 werd Jansen door de politie in zijn been geschoten bij een mislukte bankoverval in het Zeeuwse Kruiningen. Hij werd veroordeeld tot negen jaar, ook voor een bankoverval in Steenbergen.


Het Openbaar Ministerie van het arrondissementsparket Zeeland - West-Brabant zegt niet te kunnen bevestigen dat John Jansen inderdaad de Bredase Voedselbank-Sinterklaas is. Het gaat zich over de zaak buigen. 'We willen weten of deze meneer nog een ontnemingsvordering tegen zich heeft openstaan', zegt een woordvoerster. De vijfhonderd kinderen hebben hun verlanglijstjes al ingeleverd. 'Nee, die cadeaus hoeven ze volgens mij niet terug te geven', zegt de woordvoerster.

Meer over