Losers in de sneeuw

BART KOETSENRUIJTER

'Het is verdomme de Amerikaanse droom in een sporttas en jij wilt ervoor weglopen.' De broers Jacob en Hank hebben zojuist samen met vriend Lou 4 miljoen dollar gevonden. Die lagen in een neergestort vliegtuigje diep in het bos. Niemand heeft ooit gehoord dat vliegtuig of piloot vermist werd. Ze liggen er al tijden, helemaal ingesneeuwd - het lijk van de piloot is al aangevreten door de kraaien. Hanks reactie: naar de politie ermee. Maar zijn simpele broer en diens even simpele vriend weten hem te overtuigen van de unieke kans die hier op deze Oudjaarsdag voor het grijpen ligt. Als ze het geld nou gewoon bewaren tot het lente wordt. Dan smelt de sneeuw, wordt het vliegtuig gevonden en als er dan niemand naar het geld kraait, verdelen ze de poet en smeren 'm. Simpel plan. Maar ook voor de uitvoering van een simpel plan moet je een zekere intelligentie bezitten. En een geheim kunnen bewaren.

Regisseur Sam Raimi stond in 1998 vooral bekend als horrorregisseur (The Evil Dead) toen hij het inventieve verhaal van Scott Smith dienstbaar verfilmde, op een manier die doet denken aan het werk van de Coen-broers, die niet veel eerder het vergelijkbare en briljante Fargo maakten, ook een mooi verhaal over losers in de sneeuw. Net als bij hen bij Raimi geen toeters en bellen; die zouden later komen, met de Spider-mans. Hier liet hij nog alle eer aan schrijver en acteurs, met voorop Billy Bob Thornton als simpele ziel Jacob.

A Simple Plan (Sam Raimi, 1998) Canvas, 22,40-00.40 uur.

Rounders

(John Dahl, 1998) Conventionele maar geweldig goed gemaakte genrefilm. Matt Damon is het watje (student) dat om uit de schulden te raken aan de pokertafel belandt, en daarmee in een wereld van criminele Russen en ander gespuis. Ook met John Malkovich en Famke Janssen.

BB

C 1, 00.45-02.40 uur.

undefined

Meer over