Los Amantes Pasajeros **

Routineus als pursers die veiligheidsinstructies doorgeven.

FLOORTJE SMIT

Komedie

Regie Pedro Almodóvar

Met Javier Cámara, Raúl Arévalo, Carlos Areces, Cecilia Roth

In 18 zalen

Het advies van de piloot is simpel: 'entertain ze en leid ze af.' Zo moeten de pursers in Los Amantes Pasajeros de passagiers doen vergeten dat het vliegtuig waarin ze zitten, zal gaan crashen.

Afleiding en vermaak is precies wat de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (Hable Con Ella, Volver) beoogde met deze kitscherige vliegtuigkolder. Hij wilde zijn landgenoten, die steeds dieper wegzinken in economische malaise, gewoon iets leuks voorschotelen. Dus maakte hij voor het eerst sinds Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) weer zo'n schaamteloze komedie als die waar hij naam mee maakte.

Eentje die zich voornamelijk afspeelt in een rondcirkelend vliegtuig, op de vierkante meter dus. Afleiding wordt opgediend in de vorm van drank, drugs, seks en The Pointer Sisters' I'm So Exited. Dit is een Almodóvarfilm volgens de boekjes: vol telenovela-achtige ontwikkelingen en hypertoevalligheden, met zuurstokkleurige, larger-than-life-personages (gespeeld door zijn favoriete acteurs), in een dito omgeving. Een vergeten likje sperma in de mondhoek verraadt een amoureuze escapade van een van de drie gayer-dan-gay pursers; de mescaline is afkomstig uit de anus van een passagier. 'Ruik, de pillen stinken niet!' Dat werk.

Dat doelloos rondjes vliegen, waarbij de economy class gedrogeerd is (een handige manier om een overdaad aan personages te voorkomen, trouwens), tot iemand van bovenaf toestemming geeft de onvermijdelijke crash in te zetten: het is natuurlijk een sociaal commentaar op de economische situatie van Spanje. Maar precies dit enige echte stuk plotontwikkeling werkt voor geen meter. Dit is zo'n vliegtuig als je in soaps ziet - een decorstuk dat nooit echt lijkt te vliegen en dus ook nooit echt dreigt neer te storten.

Vervelender is dat je het gevoel bekruipt dat het allemaal leuker, grappiger had kunnen zijn. Dit is toch een opeenhoping van alles wat in de handen van Almodóvar wonderlijk genoeg wél hoort te werken?

Maar hier gaat hij te werk als die drie pursers die de veiligheidsinstructies doorgeven. Ze voeren het gebruikelijke showtje op, maar routineus, een tikje verveeld en zonder dat ze nog geloven in de noodzaak.

undefined

Meer over