Loretta Lynch benoemd tot minister Justitie

Loretta Lynch is na ruim vijf maanden alsnog benoemd tot de nieuwe minister van Justitie van de Verenigde Staten.

Redactie
Loretta Lynch in de Amerikaanse Senaat. Beeld reuters
Loretta Lynch in de Amerikaanse Senaat.Beeld reuters

De benoeming komt na een politiek impasse die ruim 160 dagen heeft geduurd. Lynch, de eerste vrouw van Afro-Amerikaanse afkomst die de functie gaat bekleden, kreeg 56 van de 99 uitgebrachte stemmen.

Lynch werd op 8 november vorig jaar voorgedragen als opvolger van minister van Justitie Eric Holder. In januari moest zij verschijnen op een hoorzitting van de Senaat. Op 26 februari stemde de Senaatscommissie voor Justitiële zaken voor haar benoeming. Toch moest Lynch hierna lang wachten op een officiële bevestiging.

Waarom duurde het zo lang voordat Loretta Lynch aan de slag kon? Had het iets te maken met haar huidskleur, of was ze het slachtoffer van politiek getouwtrek? Lees hier een reconstructie van Verenigde Staten-correspondent Arie Elshout.

Wet

De reden hiervoor was dat Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, eerst wilde dat de Democraten voor een wet tegen mensenhandel zouden stemmen. De Democraten weigerden dat omdat de wet passages over abortus bevat waarmee ze het niet eens waren.

Aan het gesteggel over de wet kwam afgelopen dinsdag echter een oplossing, waarna gisteren de wet door de Senaat kwam.

Meer over