Looze gaat pad effenen voor triatleten

'Mijn belangrijkste taak wordt de invulling van het topsportbeleid. Nederland moet een toonaangevend triatlonland blijven. Wij zijn voor deze sport geschapen....

Marcel Looze (38) werd deze week benoemd tot de nieuwe topsportmanager van triatlonbond NTB. Hij werkt al fulltime in diezelfde functie voor de Nederlandse Ski Vereniging (NSV), deze bond detacheert hem voor een kwart van de werktijd aan de NTB.

Looze zal zich niet alleen met de olympische triatleten bezighouden, zijn taak omvat ook de andere disciplines: lange afstand, duatlon en wintertriatlon.

Hij zegt nadrukkelijk geen bondscoach voor de olympische selectie te zijn, een functie die sinds het vertrek van Marcel Swart vacant is en ook niet meer ingevuld zal worden voor de Spelenvan Athene. De potenti olympische deelnemers Wieke Hoogzaad, Eric van der Linden, Tracy Looze-Hargreaves werken met privrainers.

Looze treedt in de voetsporen van achtereenvolgens Gerrino Mulder, Pascal Vergeer en Peter Takkens. Zij vertrokken al weer snel, al dan niet na conflicten met sporters en bond.

Hij werd eind december door het bestuur van de NTB gevraagd of hij hen uit de brand kon helpen. Looze, die begin jaren negentig zelf aan triatlon deed, ziet voor zichzelf vooral een 'faciliterende taak' weggelegd.

'Het is mijn opdracht erop toe te zien dat de sporters zich optimaal op hun wedstrijden kunnen voorbereiden. Het kan over simpele zaken gaan, zoals regelen dat ze over de juiste kleding beschikken. Maar ook dat ze naar trainingskampen kunnen vertrekken die noodzakelijk zijn als voorbereiding op de Spelen. Ik ben g coach, ik ga geen schema's schrijven, hoe leuk dat ook is.'

De olympische triatleten hebben hun individuele trajecten richting Athene uiteraard al lang uitgestippeld, zegt Looze, het is belangrijk dat ze zich daarop kunnen concentreren. 'Als er geld nodig is voor een trainingskamp, als de wens bestaat dat er een fysiotherapeut meegaat, dan ga ik dat regelen.'

Wieke Hoogzaad is de enige triatleet die al genomineerd is voor de Spelen, ze moet nog wel vormbehoud tonen. Eric van der Linden en Tracy Looze-Hargreaves, getrouwd met Marcel Looze's neef en triatleet Dennis, moeten zich bij de komende EK of WK nog voor de Spelen kwalificeren. Looze: 'Het is kort dag. Het is eigenlijk al voorbij vijf voor twaalf.'

Bij de andere triatlondisciplines doen de Nederlanders het de laatste tijd goed. Bij EK's en WK's lange afstand reiken atleten als Sione Jongstra en Guido Gosselink tot op de podia. Op de wintertriatlon, helaas voor haar g olympische discipline, eindigt Marianne Vlasveld steevast van voren.

Op de duatlon zijn er ook internationale successen voor atleten als Armand van der Smissen en Huub Maas.

Op lange termijn gaat Looze het topsportbeleid van de NTB verder gestalte geven, zoals hij dat ook voor de NSV doet. Voor advies gaat hij praten met ex-triatleten zoals Rob Barel.

De vraag of de triatlonsport meer olympische medaillekansen biedt dan de alpine sporten, wenst hij niet te beantwoorden. 'Dat is appels met peren vergelijken.'

Richting de Winterspelen van Turijn beschikt Nederland over snowboarders Nicolien en Marieke Sauerbreij en slalomskiRogier Oosterbaan. Voor hen begint na de zomer het kwalificatietraject richting de volgende Winterspelen.

De eisen zijn nog niet met NOC*NSF besproken. Voor de vorige Winterspelen gold bij het alpine skieen topvijftien-plaats bij de WK ski 'Ja, dat is een lastige opgave voor Rogier, maar het k' Voor de snowboarders was voor Salt Lake City, waar Nicolien Sauerbreij van start ging, een stek binnen de toptwaalf bij de WK noodzakelijk.

Meer over