Loop eens naakt door uw huis!

Deze week: wees eens weemoedig naakt.

Als er wordt aangebeld, doe dan ook naakt open. Beeld Marcel van den Bergh
Als er wordt aangebeld, doe dan ook naakt open.Beeld Marcel van den Bergh

In de film Toni Erdmann van Maren Ade, die u moet gaan zien, zit een scène waarin de hoofdrolspeelster, Ines (Sandra Hüller), zich voorbereidt om haar verjaardag te vieren. De catering is langs geweest, ze moet zich alleen zelf nog klaarmaken voor het feest. Ines is een betrekkelijk jonge, Duitse vrouw die voor haar werk in Boekarest leeft. In haar comfortabele en toch ietwat naargeestige expat-appartement vecht ze met haar jurk. Dat gevecht eindigt ermee dat als de bel gaat, ze eerst halfnaakt en uiteindelijk helemaal naakt door haar appartement loopt. Aan de genodigden vertelt ze dat het een naaktfeestje is, vanwege teambuilding. Daaraan twijfelt niemand; als je naar de hei gaat voor teambuilding, waarom zou je dan niet naakt op feestjes verschijnen om op je werk beter te presteren?

De naaktheid van Ines heeft niets erotiserends, zij straalt melancholische kwetsbaarheid uit.

De naaktheid van mensen met wie wij een langdurige relatie hebben, zien wij overigens nauwelijks nog, deze naaktheid is ons net zo vertrouwd als de bank waarop wij 's avonds neerploffen. Het is de naaktheid van mensen die wij niet eerder of zeer zelden naakt zien die ons treft en die ons kan opwinden. Vandaar dat mensen bijvoorbeeld in sauna's discreet naar elkaar gluren. Discreet, omdat het eigenlijk tegen de etiquette ingaat.

Maar het thema deze week is de melancholie van de naaktheid en daarmee indirect van de erotiek. Nu gaan melancholie en opwinding misschien slecht samen, maar aan opwinding gaat nogal eens melancholie vooraf en dikwijls eindigt de opwinding ook met weemoed.

Om deze weemoed op te roepen zou iedereen er goed aan doen één keer per week, bijvoorbeeld op zondagmiddag of donderdagavond, naakt door het huis te lopen en als er wordt aangebeld ook naakt open te doen. Mocht er nooit worden aangebeld, dan kan men briefjes bij buren in de brievenbus stoppen met de tekst: 'Bel eens bij mij aan.'

Huiswerk voor volgende week: richt een leesclub op waarbij naaktheid een voorwaarde is. Maak duidelijk dat het niet om seks gaat, maar om weemoed.

Stel uw baas voor om bij wijze van teambuilding één keer per maand naakt te vergaderen. Vraag aan een collega of hij zin heeft naakt een partijtje te schaken.

De weemoedige kwetsbaarheid kan overgaan in erotiek, maar dat hoeft niet. Deze week is naaktheid afdoende.

Meer over