Loon topmannen in VS vorig jaar 25 procent omlaag

De best betaalde Amerikaanse baas verdiende vorig jaar 25,9 miljoen dollar (40,2 miljoen gulden), maar dat was nog altijd een schijntje vergeleken met de 203 miljoen dollar die Disney-topman Michael Eisner in 1993 opstreek....

AFP, ANP

NEW YORK

Eerste op de ranglijst, gepubliceerd door het Amerikaanse tijdschrift Business Week, is Charles Locke van Morton International. Morton produceert airbags voor auto's en bezit het meest verkochte zoutmerk in de VS. De intussen gepensioneerde Locke verdiende twaalf miljoen dollar salaris en bonus plus 13,9 miljoen dollar 'compensatie op termijn', ofwel aandelenopties.

Die opties, die in de VS in zwang zijn, komen neer op prestatiebeloning. Hoe beter het bedrijf draait en dus de aandelenkoers stijgt, des te meer verdient de baas.

Zo zou Eisner het duizelingwekkende bedrag van 171,8 miljoen dollar (267 miljoen gulden) kunnen opstrijken als hij zijn opties verzilvert. Daarbij gaat Business Week uit van de aandelenkoers die aan het einde van het afgelopen boekjaar van Disney gold.

Locke wordt gevolgd door James Donald van DSC Communications, fabrikant van telecommunicatie-apparatuur en Carl Reichardt van de bank Wells Fargo, die respectievelijk 23,8 miljoen en 16,6 miljoen dollar salaris verdienden.

Overigens steeg het gemiddelde salaris van de topmannen van de 371 onderzochte bedrijven vorig jaar 'slechts' met 10 procent, terwijl de bedrijfswinst in doorsnee met 34 procent omhoog ging. Nog verrassender is dat de totale beloning (inclusief optieverzilvering) gemiddeld 2,88 miljoen dollar bedroeg, 25 procent lager dan in 1993. Volgens Business Week hebben veel topmannen gezien de lagere beurskoersen niets met hun opties gedaan.

Meer over