Volkskrant AvondDinsdag 7 mei

Loodst Hoekstra het CDA terug naar het politieke midden? | Zo stemden de Nederlandse politici in Europa: de belangrijkste bevindingen op een rij

Redactie
Wopke Hoekstra op het Binnenhof. Beeld ANP
Wopke Hoekstra op het Binnenhof.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

De wind draait in het CDA: Hoekstra mikt onbekommerd op meer Europese samenwerking
Na jaren waarin het CDA vooral euroscepsis uitdroeg, dringt bewindsman Wopke Hoekstra onbeschroomd aan op meer Europese samenwerking. Loodst hij het CDA terug naar het midden?

Morrend scharen VVD-senatoren zich weer achter Jorritsma
VVD-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma heeft tijdens een speciaal ingelaste vergadering tekst en uitleg moeten geven over het hardhandig afserveren van het in opspraak geraakte Eerste Kamerlid Anne-Wil Duthler. Bij meerdere VVD-senatoren was wrevel ontstaan over het optreden van Jorritsma, maar uiteindelijk schaarde de fractie zich toch weer achter haar.

Hoe betrouwbaar is het biologische keurmerk?
Biologische levensmiddelen in de winkel voldoen geregeld niet aan alle eisen. De minister wil dat de toezichthouder strenger optreedt. Vijf vragen over het keurmerk voor biologische producten.

Varkens in de modder. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Varkens in de modder.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Vrouw moet 140 duizend euro terugbetalen aan bijstand wegens niet gemelde inkomsten door handel op Marktplaats
Het plaatsen van 3.771 Marktplaatsadvertenties komt een vrouw uit Zoetermeer duur te staan. Omdat ze de inkomsten van haar internethandel nooit heeft gemeld en als alleenstaande moeder jarenlang een bijstandsuitkering kreeg, moet ze de gemeente een bedrag van bijna 140 duizend euro terugbetalen.

Video van de dag

De Navo is jarig en bestaat 70 jaar. Maar zo vrolijk is het feestje niet, want de organisatie staat flink onder druk door de dreigende Russen en de onvoorspelbare Trump. In deze video leggen we uit wat er op het spel staat.

Tv-tips

Morgen in de krant

Voor een verhaal over seksueel overschrijdend gedrag op Amerikaanse universiteitscampussen spreekt Louis Theroux (Canvas, 22.00 uur) met (vermeende) daders en slachtoffers. Grijpen universiteiten ook in als studenten niet door een rechter zijn veroordeeld? En 25 jaar nadat Nelson Mandela president werd van Zuid-Afrika spreekt de Nederlandse fotograaf Ilvy Njiokiktjien in Born Free (NPO 2) met de eerste generatie jongeren die opgroeide na de afschaffing van de apartheid. Meer tv- en filmtips vindt u hier.

Zo stemden de Nederlandse politici in Europa: de belangrijkste bevindingen op een rij
Tijdens de afgelopen vijf jaar hebben de parlementariërs in het Europees Parlement ruim tienduizend keer hun stem mogen uitbrengen, soms wel honderden keren per dag. En dat gaat ook weleens mis.

Het Europese parlement tijdens een toespraak van Angela Merkel, november 2018.  Beeld EPA
Het Europese parlement tijdens een toespraak van Angela Merkel, november 2018.Beeld EPA

De bomen langs de weg kappen? De Achterhoek voelt er niets voor
Om aanrijdingen met bomen te voorkomen wil de provincie Gelderland honderden eiken kappen langs de N319 in ­de Achterhoek. Een burgerinitiatief tegen die ‘Arnhemse betutteling’ krijgt veel steun.

Spaans fruit komt voortaan per groene koeltrein naar Nederland
Rollen staal of chemische stoffen zijn gemakkelijk over het spoor te vervoeren. Maar verse producten? Met speciale gekoelde containers pendelt de CoolRail voortaan drie keer per week tussen Rotterdam en Valencia. Niet goedkoper, wel een stuk duurzamer.

Van paradijsvogels tot weergaloze aanstellers: op het Met gala komen de meest uitzinnige creaties voorbij
Voor modeliefhebbers is het een feest van herkenning, verrassing, verrukking en verbazing. Sinds 1948 wordt The Met Ball georganiseerd, een spektakel van jewelste dat zich in en vooral ook op de trappen van het New Yorkse Metropolitan Museum of Art afspeelt.

Jordan Roth op het Met Gala.  Beeld WireImage
Jordan Roth op het Met Gala.Beeld WireImage

Hé, een wiskundefotostrip!
Het jongste boek van Ionica Smeets en Ype Driessen is een fotostrip over wiskunde en wetenschap. De Volkskrant interviewt ze in stijl.

De nieuwe koninklijke baby zal Archibald gaan heten, mark my words
Aaf Brandt Corstius denkt de naam van de koninklijke baby te weten. ‘Harry en Meghan zullen alle polls en bookmakers afgaan, en dan die namen van hun lijst afkruisen, en vervolgens de enige naam op aarde kiezen die anderen nog niet voor hun baby bedacht hebben. En dat is Archibald.’

Meer over