'London Whale' kost JPMorgan een schikking van 679 miljoen

De Amerikaanse bank JPMorgan betaalt 920 miljoen dollar (679 miljoen euro) als schikking in de 'London Whale'-zaak. Het is een van de hoogste boetes ooit voor een Amerikaanse bank. Het bedrag wordt door Amerikaanse en Britse toezichthouders opgelegd wegens fouten die JPMorgan maakte in het Londense handelskantoor.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JARL VAN DER PLOEG

AMSTERDAM - Het is begin 2012 en de in Londen woonachtige Fransman Bruno Iksil doet namens JPMorgan een reeks zeer grote transacties. Zo groot dat ze hem de bijnaam the London Whale, de Londense walvis, opleveren. De bedragen die bij de effectenhandelaar omgaan, zijn zo omvangrijk dat andere professionele beleggers spreken over marktbederf.

Iksil speculeert namens JPMorgan op een aanstaand herstel van de economie. Hij doet dat door zogeheten credit default swaps (cds) te verkopen. Met cds verzekert een bank zich tegen wanbetalingen. Alleen verzekert Iksil een veel hoger risico dan de bank in werkelijkheid loopt. Dat is een snelle manier om heel grote winsten te behalen, maar dan moet de economie inderdaad herstellen. En dat gebeurt niet. De gevolgen zijn desastreus.

Pas na een paar maanden rumoer, waarin de topman van JPMorgan de affaire een 'storm in een glas water' noemt, blijkt hoe groot de gevolgen van Iksils speculaties zijn. De bank lijdt in totaal 6,2 miljard dollar verlies en de koers van het aandeel JPMorgan daalt met 20 procent. Vertaald naar marktwaarde van de bank is dat een verlies van 51 miljard dollar.

Er zijn onderzoekscommissies in het leven geroepen, er volgden ontslagen en topmannen moesten gedwongen hun bonussen terugstorten. Donderdag is er met de schikking van 920 miljoen dollar een voorlopig einde aan de affaire gekomen.

Toch is voor JPMorgan de ellende nog lang niet voorbij. Omdat de bank voor de crisis voor ongeveer 33 miljard aan gebundelde hypotheken zou hebben doorverkocht aan de banken Fannie Mae en Freddie Mac - terwijl men ondertussen wist dat de bundels in werkelijkheid een stuk minder waard waren - hangt de bank een tweede boete van nog eens 6 miljard dollar boven het hoofd.

De verwachting is dat de bank ook in deze zaak zal schikken. Voor welk bedrag dat zal zijn, is vooralsnog niet bekend.

undefined

Meer over