Londen

Sinds mei vorig jaar kent Londen weer een eigen stadsbestuur, de Greater London Authority, nadat premier Margaret Thatcher in 1985 de hoofdstad, uit woede over de dwarse houding van lokale bestuurders, onder direct gezag van de regering had gebracht....

Tony Blair herstelde vorig jaar het eigen stadsbestuur. Niet alleen werden er directe verkiezingen gehouden voor een burgemeester, ook werd een Assembly van 25 lokale bestuurders gekozen. De dissidente Labour-voorman Ken Livingstone werd met grote meerderheid gekozen tot de eerste burgemeester van Londen. De belangrijkste verantwoordelijkheid van de burgemeester is het openbaar vervoer. Daarnaast vallen huisvesting en milieubeleid voor een deel onder hem. De Assembly houdt toezicht op de burgemeester.

De stad is verder in haar geheel opgedeeld in zogenoemde burroughs (wijken), die elk een eigen gekozen bestuur kennen. De burroughs zijn verantwoordelijk voor het ophalen van het huisvuil, het onderhoud van straten en straatverlichting en het toezicht op de scholen. Er zijn 33 burroughs, waaronder Westminster, Hackney, Lambeth, Southwark en Kensington. Wat geldt als de binnenstad van Londen, de Inner City, bestaat uit veertien burroughs. Er is geen apart overkoepelend binnenstadsbestuur.

Wel kent de City of London, weer een deel van de binnenstad en ook een burrough, nog een zogenoemde Lord Mayor, een puur protocollaire functie. Deze 'feestburgemeester' houdt kantoor in Mansion House in dit financiële hart van de stad. Zijn belangrijkste taak is het propageren van Londen als vestigingsplaats voor banken en effectenkantoren.

Meer over