Londense upper class vreest 'invasie van fietsers'

Met een vragende blik kijkt Martha Gott eerst over de Theems en vervolgens om zich heen in Pimlico Gardens, een parkje aan de noordoever. 'Waar moet die fietsbrug in vredesnaam aan land komen?' vraagt de voorkomende Londense van Amerikaanse komaf zich af. 'Dat hebben de politici zich daar niet afgevraagd', vervolgt ze, wijzend naar de overkant van de rivier.

Het ontwerp van bureau Happold Beeld
Het ontwerp van bureau HappoldBeeld

Gott is niet de enige buurtbewoner met deze zorgen. Zo'n 150 bewoners van de gemoedelijke spionnenwijk Pimlico zijn in opstand gekomen tegen de komst van een fietsbrug.

Het is een idee van het stadsdeel Wandsworth, dat het voormalige industrieterrein Nine Elms langs de zuidoever aan het verbouwen is tot een dure appartementenwijk, waar ook de ambassades van de Verenigde Staten en Nederland komen te staan. Om de oversteek voor fietsers naar het centrum te vergemakkelijken wil het bestuur een fietsbrug bouwen. Vorige week zijn vier ontwerpen gekozen uit 74 inzendingen, waaronder een sierlijk ontwerp van het Britse ingenieursadviesbureau Arup, met twee grote lussen aan beide uiteinden.

De plannen hebben geleid tot een noord-zuid conflict. 'Een invasie van fietsers bedreigt onze gemeenschap', zegt Gott namens de bewonersverenging. De vereniging heeft de steun van alle politici in stadsdeel Westminster, waar Pimlico onder valt. Groot is de vrees dat de snelle fietsers de nanny's en kinderen omver gaan rijden in St George's Square, dat in het verlengde ligt van Pimlico Gardens. In dit rustieke parkje liep ooit de jonge Diana rond. De latere prinses was een juf bij de plaatselijke peuterspeelzaal. Gewijde grond, kortom.

Het ontwerp met twee lussen van het bureau Arup Beeld
Het ontwerp met twee lussen van het bureau ArupBeeld

Starchitecten

Het riviergevecht heeft tot een bredere discussie geleid over bruggenbouw in Londen. In The Financial Times schreef architectuurcriticus Edwin Heathcote dat waar bruggen ooit functioneel waren, de jongste generatie bestaat uit theatrale malligheden van bekendheden en 'starchitecten'. Het begon met Norman Fosters 'Wiebelbrug', die voetgangers van Tate Modern naar St Paul's brengt en binnenkort wordt waarschijnlijk begonnen met de aanleg van de Tuinbrug, een uit de hand gelopen hobby van actrice Joanna Lumley en Thomas Heatherwick.

Volgens Heathcote zijn de sexy delen van Londen meer dan voorzien van bruggen en kan er beter eentje komen in het armere oosten van de Britse hoofdstad, dat karig is bedeeld met oeververbindingen. Als een voorbeeld van hoe het zou moeten wees hij op een ogenschijnlijk eenvoudige brug die het Rotterdamse kantoor OMA heeft gebouwd in Bordeaux, bestemd voor alle soorten verkeer. Zijn kritische woorden zijn jubelend ontvangen in Pimlico, waar de gewraakte fietsbrug reeds een bijnaam heeft: A Bridge Too Far.

Het ontwerp voor de brug van bureau Bystrup. Beeld
Het ontwerp voor de brug van bureau Bystrup.Beeld
Meer over