nieuws

Londense beursgang Deliveroo, grootste sinds kredietcrisis, loopt uit op fiasco

De beursgang van maaltijdbezorger Deliveroo in Londen is een mislukking geworden. De koers zakte vanmorgen meteen na de opening van 331 pence naar 271 pence. Beleggers betaalden in de voorinschrijving 390 pence voor een aandeel en hebben al ruim eenderde verloren.

Beleggers zijn bang dat Deliveroo de arbeidsvoorwaarden van bezorgers moet verbeteren. Beeld REUTERS
Beleggers zijn bang dat Deliveroo de arbeidsvoorwaarden van bezorgers moet verbeteren.Beeld REUTERS

Naar de beursgang van Deliveroo werd met spanning uitgekeken. Het is de grootste beursgang in Londen sinds de kredietcrisis. Aanvankelijk werd nog gedacht aan een introductieprijs van ruim 4 pond.

Al voorafgaand aan de beursgang lag het aandeel al onder vuur. Nogal wat grote beleggers vinden het aandeel te riskant. Ze zijn bang dat Deliveroo de komende tijd de arbeidsvoorwaarden voor de maaltijdbezorgers zal moeten aanpassen en verbeteren. Deliveroo ziet zijn bezorgers als zzp’ers en weigert ze daarom het minimumloon te betalen en ontzegt ze ook het recht op vakantietoeslag. Maar dat lijkt niet houdbaar.

Daarnaast zijn beleggers niet tevreden over het feit dat ze als aandeelhouders weinig te zeggen hebben. Oprichter Will Shu houdt de komende drie jaar de macht doordat zijn aandelen meer stemrecht kennen. En dan speelt ook nog mee dat het einde van de pandemie in Groot-Brittannië in zicht is. Daardoor zouden de hoogtijdagen van maaltijdbezorgers nu achter de rug zijn, omdat mensen binnenkort vaker uit eten zullen gaan. Het aandeel Deliveroo herstelde zich later tot 313 pence.

Meer over