Londen krijgt zijn eigen Reichstag

Aan de buitenkant zijn de verschillen evident, maar binnenin zijn de overeenkomsten al even opvallend. De Britse architect Sir Norman Foster heeft in Londen een nieuwe versie van de eveneens door hem ontworpen Reichstag in Berlijn gecreëerd....

Eind deze week wordt de glazen City Hall van Londen opgeleverd, het eerste echte stadhuis in de geschiedenis van de Britse hoofdstad. Het even opvallende als futuristische gebouw, dat al voor de opening grossiert in bijnamen - onder meer 'de koplamp', 'de asbak' en 'de testikel' - moet een nieuw baken van de stad worden. Het is op de zuidoever van de Theems neergezet naast een bekend oud baken van Londen - de ruim honderd jaar oude Tower Bridge - en tegenover de bijna duizend jaar oude Tower of Londen.

Net als de brug is het gebouw voor iedereen vrij toegankelijk. Bezoekers kunnen via een spiraaltrap met een lengte van een halve kilometer de top bereiken op 45 meter hoogte. Hier is de zogenoemde huiskamer van Londen ingericht, waar men over de hele stad kan uitkijken.

Het tien verdiepingen tellende gebouw dient als onderkomen voor het twee jaar geleden gecreëerde Londense gemeentebestuur (tot die tijd werd de stad door de nationale regering bestuurd) maar zal daarnaast vooral een ontmoetingsplaats voor de bewoners van de stad moeten worden. Niet alleen in de 'huiskamer' op de top maar ook op het plein en het amfitheater voor de City Hall zullen ambtenaren en gemeentebestuurders zich tijdens de lunchpauze moeten mengen met de bewoners en bezoekers van de stad. Het plein dat door Foster is ontworpen in de vorm van een schaduwvlek van het gebouw, is zo gesitueerd dat het een maximum aan zon krijgt en een minimum aan wind. Ook binnenin heeft klimaatbeheersing grote prioriteit gekregen. De energiekosten zullen dankzij allerlei nieuwe innovaties 25 procent lager zijn dan in welk ander gebouw ook.

Nick Raynsford, staatssecretaris voor Londense aangelegenheden, zal het gebouw op 24 juni overdragen aan de Londense burgemeester Ken Livingstone. Op 23 juli zal het officieel worden geopend door koningin Elizabeth.

'In de zomer van 1998 hebben we als regering besloten dat het toekomstige stadhuis van Londen een symbool moest zijn voor een democratisch bestuurde stad. Daarnaast wilden we dat het innovatief en in architectonisch opzicht zeer speciaal zou zijn. En tenslotte wilden we waar voor ons geld', aldus Raynsford.

Het zestig miljoen euro kostende gebouw is niet door de Britse overheid zelf gefinancierd, maar door een projectontwikkelaar waarvan de gemeente het zal huren voor een prijs die volgens Raynes nog niet de helft bedraagt van wat in de City gebruikelijk is. Hij noemde de City Hall dan ook een modelvoorbeeld van een succesvolle publiek/private samenwerkingsvorm. Het maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van een vijf hectare groot gebied aan de zuidoever. Hiervan zal 50 procent worden bebouwd - volgend jaar wordt hier het eveneens door Foster ontworpen hoofdkantoor van de accountantsmaatschap Ernst & Young geopend - en 50 procent benut voor pleinen zoals een tweede 'Leicester Square' en een tweede 'Piccadilly'.

Bezoekers van Londen zullen in de toekomst de zuidoever niet meer kunnen mijden. De opvallende City Hall zal daarbij zeker een belangrijke trekpleister zijn. Raynes hoopt dat dit gebouw zelfs een even grote trekker zal worden als de Berlijnse Reichstag, waarvoor dagelijks lange rijen bezoekers staan.

Meer over