nieuws

Londen is opnieuw de grootste in de Europese aandelenhandel, na verhuizing handel in Zwitserse fondsen

Niet alleen het voetbal is coming home. Ook de aandelenhandel keert terug naar de City: Londen heeft Amsterdam weer verdreven van de eerste plek als de grootste Europese handelsplaats voor aandelen.

De City, de financiële wijk van London. Beeld REUTERS
De City, de financiële wijk van London.Beeld REUTERS

In de maand juni werden op de Londense beurs en andere handelsplatform elke dag voor 8,9 miljard euro aan aandelen verhandeld. In Amsterdam was dat voor het eerst sinds de Brexit minder: 8,8 miljard euro. Dit blijkt uit gegevens van de Amerikaanse beursorganisatie CBOE. De oorzaak was met name de terugkeer van de aan- en verkoop van Zwitserse aandelen naar Londen.

Na de Brexit op 1 januari van dit jaar verplaatsten verscheidene handelsplatforms in aandelen van fondsen op het vasteland van Europa (Heineken, Volkswagen, Nestlé) hun plek van Londen naar Amsterdam. De reden was dat er als gevolg van de Brexit geen overeenkomst was over de financiële regelgeving tussen Groot-Brittannië en de EU. Daardoor mochten handelsplatforms in Londen niet handelen in aandelen van fondsen op het Europese vasteland.

Voorheen lieten banken en vermogensbeheerders hun grote orders (blocktrades) via Londen lopen. In totaal gingen per dag voor 6,5 miljard aan aandelendeals van Londen naar financiële centra in Europa. Twee handelsplatforms – CBOE Europe en Turquoise – verplaatsten op 1 januari hun vestigingen naar Amsterdam: eerstgenoemde naar een kantoor in Amsterdam-Zuid, de tweede naar de Nieuwezijds Voorburgwal.

Verviervoudigd

Ineens verviervoudigde daardoor de omzet van aandelen in Amsterdam naar 9,2 miljard euro per dag. In Londen viel die terug naar 8,6 miljard. In totaal wordt elke dag in Europa voor zo’n 40 miljard euro aan aandelen verhandeld. De beurzen en handelsplatforms in Amsterdam en Londen hebben ieder een kwart van die markt. Zwitserland, dat geen EU-lid is, heeft nu ermee ingestemd dat de handel in aandelen van bedrijven in dat land weer in Londen mag plaatsvinden. Zwitserland kent veel grote multinationals, zoals Asea Brown Boveri (machines), UBS en Credit Suisse (banken), Nestlé en Barry Callebaut (voedingsmiddelen) en Novartis en Hoffman La Roche (farmacie).

Dat Londen zijn eerste plaats verloor aan Amsterdam had vooral een symbolische waarde. De Financial Times − tegenstander van de Brexit − concludeerde begin dit jaar dat ‘de grote verhuizing van de aandelenhandel naar Amsterdam van de stad een vroege winnaar van de Brexit maakt’. In de praktijk waren de gevolgen beperkt. De handel in aandelen is volledig geautomatiseerd en de handelaren zelf bleven veelal gewoon in Londen.

Niettemin maakte de regering van Boris Johnson zich er ongerust over. Minister van Financiën Rishi Sunak kondigde al meteen nadat Amsterdam de koppositie greep veranderingen in de regelgeving aan. Zo krijgen beleggers in Londen meer mogelijkheden om buiten de beurs om te handelen. Er mogen zogenoemde ‘dark pools’ worden gevormd, waar fondsbeheerders grote blokken aandelen kopen en verkopen zonder dat de officiële koersen daardoor worden beïnvloed. Ook krijgen flitshandelaren meer vrijheid. De EU is juist bezig de activiteiten van de flitshandel aan banden te leggen.

Dat heeft er ook toe geleid dat Londen in de eerste helft van dit jaar toch weer het grootste centrum voor nieuwe aandelenplaatsingen (emissies) werd. In totaal werd daar voor 27 miljard euro aan nieuw kapitaal geplaatst – meer dan die in Parijs, Frankfurt en Amsterdam samen.

Meer over