Lokale vrienden

Wonen bij Lina, eten bij Judith, dansen in de visafslag en terugrijden met Amelie. Een weekendje Hamburg via sociale netwerken levert veel vrienden op en een geslaagde stedentrip, vindt Carlijn Vis.

Judith trekt alle kastjes en lades open in haar keuken. Natuurlijk mogen we elke spatel, pan of kruidenpotje gebruiken. De 28-jarige voedingsdeskundige heeft haar huis aangeboden voor een etentje op de website Cookasa.de. Samen koken en eten is volgens Judith een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Dus zetten we onze uitpuilende boodschappentassen neer in het gangetje van haar studio in Hamburg. Maxim (28) en Nadya (21) hebben zelfs hun eigen mixer mee, voor de Russische flensjes met crème fraîche en Nutella. Zodra de wijn is ingeschonken gaat iedereen aan de slag.

Huizen delen, auto's lenen, samen in potten en pannen roeren en uitgaan met vrienden van vrienden van vrienden: dankzij sociale netwerken en onlinedeelplatforms kun je enorm bezuinigen op accommodatie, transport en eten. En bovendien: meer beleven. Hoe leuk is het om je via websites en apps tussen de bewoners te storten?

Slapen doen we natuurlijk in het Karoviertel. Want dat is volgens de populaire citytrip-app Spotted by Locals de leukste buurt van Hamburg op dit moment: urban, bohemian, boetieks, bars én Herr Max, de lekkerste taartenwinkel van de stad. De voordeur van studente en model Lina Ulrich (24), gevonden via de website Airbnb.nl, is volgeklad met graffiti. 'Van binnen is het heel netjes hoor', roept Lina als ze haar racefiets vastzet aan een paal. Toen ze afgelopen zomer op vakantie ging naar Panama, verhuurde ze haar huis voor het eerst. 'Ik kreeg zulke leuke reacties, dat ik besloot ermee door te gaan. Nu slaap ik bij mijn vriend als mijn kamer een weekend is geboekt. Zo kan ik mensen laten genieten van het bruisende Karoviertel. Het is hier zo leuk, waarom zou ik dat niet delen?'

Op haar kussen ligt een chocolaatje voor mij. Ik tik het wachtwoord van Lina's wifinetwerk in en lees een bericht van website Cookasa op mijn smartphone: ene Tatjana is vanavond mijn kookpartner voor het hoofdgerecht. 'Ik weet een lekker recept van zalm uit de oven met een salsa van tomaat, citroen, geraspte mozzarella en kruiden. Zullen we dat maken?', vraagt Tatjana, een 25-jarige studente natuurkunde. We whatsappen nog wat over ovenaardappelen met zeezout en rozemarijn, en Italiaanse roerbakgroenten met knoflookboter.

Tien metrohaltes verder pakken we samen de boodschappentas uit. Het is de tweede keer dat Tatjana, geboren in Kazachstan maar al achttien jaar in Duitsland, via Cookasa bij iemand thuis eet. Ook de Duitse Inga (28) en bewoonster Judith zijn beginnelingen. Maxim en Nadya koken en eten al voor de vijftiende keer bij een vreemde thuis. Maxim: 'Alle keren waren leuk, behalve de eerste. Toen dronk ik sap uit een verse kokosnoot die niet meer goed bleek te zijn. Na een paar minuten hing ik boven de pot.' Toch staat dat incident symbool voor de reden dat hij meedoet. Maxim wil nieuwe gerechten proeven en nieuwe mensen ontmoeten. Oh, en binnenkijken in andermans huizen, dat vindt hij misschien wel het leukste onderdeel van dit concept.

Als we beginnen aan Inga's trifle van rode vruchten, bitterkoekjes en mascarpone prikken, gaat het gesprek over datingsites. 'Echt iedereen zit op Tinder', verzekert Judith. Ze pakt haar laptop en geeft een tour langs buurtgenoten. We zien foto's van mannen in alle leeftijden, lengte en kleuren die een lange of kortstondige relatie willen. De sfeer wordt hilarisch als we ook nog cijfers kunnen geven. In beeld twee kerels uit de buurt met daaronder de vraag wie aantrekkelijker is.

Voor vertrek krijg ik de tip om morgenochtend naar de Fischmarkt te gaan. 'Dat is typisch Hamburg, daar moet je zijn geweest', zegt Inga, 'echt de moeite waard om je wekker voor te zetten'. Dus sta je al vroeg aan de waterkant naar Hamburgers te kijken: jonge moeders met kinderwagens en rieten manden vol fruit, tot dronken feestgangers die na het uitgaan komen snacken en doordrinken. In de voormalige visveiling speelt een bandje. Op de tafels staan zowel bekers fruitsalade als broodjes vette vis, halve liters bier en shotjes Jägermeister. Er wordt gedanst totdat de marktkoopmannen buiten schreeuwen dat alles weg mag voor 1 euro.

's Middags nodigt huiseigenaar Lina me uit om met haar en twee vriendinnen Christmas apples te bakken, een karakteristiek Duits kerstgerecht van appels uit de oven gevuld met amandelspijs, kaneel, nootjes, room en suiker. Terwijl ze verse vanillesaus maakt, zegt ze dat ik vanavond absoluut naar een kerstmarkt moet. Echt, iedereen gaat daarheen om met vrienden glühwein te drinken. Zo beland ik op de Reeperbahn, Lina's favoriete markt, een openluchtfeestje met eetstalletjes, een winterse bar, vuurkorven en kraampjes met kerstcadeaus.

Maandagochtend, stipt om 11 uur op de parkeerplaats van het Museum für Kunst und Gewerbe, wacht de Duitse Amelie op mij. Zij bood op carpoolwebsite Blablacar.com een plekje in haar auto aan. Samen met de Spaanse Santi (30) en Portugese Laura (22), studenten journalistiek, kan ik meerijden naar Utrecht. Daar gaat zij op bezoek bij studievrienden. Amelie start de auto en zegt: 'Als er iets is wat jullie anders willen, de temperatuur, de snelheid of de manier waarop ik rij, zeg het dan alsjeblieft.'

Voor 32 euro rijden we mee; een deal die bijna niet doorging omdat Amelie misschien de cello van haar vriendin zou meenemen. Gelukkig mailde ze even later: de cello bleef in Hamburg, ik paste toch in de auto.

Hamburg - Utrecht is vijf uur rijden. Maar als je kunt kletsen over elkaars land en leven, samen gaat lunchen en een snoepzak deelt, ben je thuis voordat je het weet.

undefined

Meer over