NieuwsGemeentelijke herindeling

Lokale partijen zijn grote winnaars bij eerste ‘coronaproof’ verkiezingen in Brabant

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Brabantse plaatsen Oisterwijk, Vught en Boxtel zijn de lokale partijen de grote winnaars, blijkt uit de uitslagen die rond middernacht bekend zijn gemaakt. In die plaatsen werd woensdag gestemd vanwege een gemeentelijke herindeling, die op 1 januari ingaat.

Coronaproof stemmen in Vught. Er werd onder meer gebruikgemaakt van spatschermen. Beeld Marcel van den Bergh
Coronaproof stemmen in Vught. Er werd onder meer gebruikgemaakt van spatschermen.Beeld Marcel van den Bergh

De gemeente Haaren wordt opgesplitst en aan Oisterwijk wordt het dorp Haaren toegevoegd. Het dorp Esch gaat bij de gemeente Boxtel horen en Helvoirt bij de gemeente Vught. De raadsverkiezingen in zeven gemeenten werden een soort testcase voor het ‘coronaproof’ maken van de verkiezingen. Bij het stemproces werd onder meer gebruik gemaakt van drive-in stembureaus.

In Oisterwijk zijn de VVD en de Partij Gemeente Belangen de grootste geworden. Beide partijen kregen genoeg stemmen voor zes zetels. PRO, Algemeen Belang en CDA hebben 3 zetels bemachtigd en D66 heeft 2 zetels behaald. Op de partij WIJ! stemden onvoldoende mensen om een zetel in de gemeenteraad te krijgen. Het opkomstpercentage was 45 procent.

In Vught werd Gemeentebelangen de grootste met 6 zetels, gevolgd door D66 die op 5 uitkomt. De VVD en de gecombineerde lijst van PvdA/GroenLinks kregen beide genoeg stemmen voor 4 zetels. Het CDA komt uit op 3 en de SP eindigde onderaan met 1 zetel. Het opkomstpercentage was 51 procent.

In Boxtel werd BALANS de grootste partij. In die gemeente is geen zetelverdeling bekendgemaakt, maar enkel het aantal stemmen dat een partij heeft gekregen. De zetels volgen vrijdag. Combinatie95 eindigde op de tweede plek, gevolgd door het CDA, PvdA/GroenLinks, de VVD, de SP, en D66. Onderaan eindigde INbox. In Boxtel was het opkomstpercentage 46,73 procent.

LEES OOK:

Hoe zorg je dat het verkiezingsproces voor zowel de stemmers als de leden van het stembureau ‘coronaproof’ verloopt - gebeurt het allemaal veilig, hoe ervaren stemmers het, wat doet de coronacrisis met de opkomst?

Alles wordt ‘net even anders’ met stemmen in Vught in coronatijd. Zo zijn er meer stembureaus ingericht om het risico van teveel drukte op één locatie te verminderen.

Meer over