Lokale heffingen gaan fors omhoog

De lokale lastendruk stijgt dit jaar met gemiddeld 6 procent. De riolering wordt 6,4 procent duurder, de vuilnisman 5,2 procent en de onroerendzaakbelasting gaat met 4,1 procent omhoog....

Van onze verslaggever

Alleen de stijging van de waterschapslasten blijft met 3,2 procent in de buurt van de inflatie dienaar verwachting 2,1 procent bedraagt.

Dit blijkt de Atlas van Lokale Lasten 2000 van Centrum voor de Economie van Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de onderzoekers worden de tariefverhogingen vooral veroorzaakt door detekortschietende financiering van de gemeenten door het rijk.

In bijna 80 procent van de 537 gemeenten betalen de burgers jaarlijks tussen de duizend en 1400 gulden aan woonlasten. Alleenstaanden zijn meestal iets goedkoper uit.

De sociale minima krijgen in bijna alle gevallen vrijstelling van de lokale belastingen.

Achter de landelijke gemiddelden gaan grote lokale verschillen schuil. De goedkoopste gemeente is Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen, daar betaalt een gezin gemiddeld 643 gulden per jaar. De duurste gemeente is Abcoude met 1824 gulden.

Ook andere dure gemeenten, zoals Reeuwijk, Bloemendaal en Laren, zijn woonoordenvoor mensen met zeer hoge inkomens.

De goedkoopste gemeenten zijn vaak kleine grens- of kustplaatsen (Groesbeek, Ameland, Katwijk, Dinxerperlo) en hebben nogal eens een christelijke signatuur (Veenendaal, Staphorst). De Atlas geeft geen verklaring waarom dit zo is.

Van de twintig grootste gemeenten scoort Enschede het slechts. Gezien de recente ramp zal daarin waarschijnlijk niet snel verbetering komen.

In Amsterdam zijn de lasten fors lager dan in andere grote steden. Tussen de deelgemeenten van de hoofdstad bestaan overigens ook grote verschillen. In de Bijlmer (Zuidoost) en Amsterdam-Noord betalen burgers jaarlijks vele tientjes meer dan in andere deelgemeenten.

In de meeste andere Nederlandse gemeenten zullen de woonlasten volgend jaar nog verder stijgen. De onroerendzaakbelasting wordt dan berekend op basis van een nieuwe taxatie van de waarde van huizen, waarin de prijsexplosie van de laatste jaren is verwerkt.

Meer over