Lokaal weekblad let op de kleintjes

Weekkrant 'Den Haag Centraal'viert haar vijfde verjaardag. Lokale journalistiek kan gedijen, al is het geen vetpot.

Het gratis dagblad De Pers moest eind maart na vijf jaar de strijd tegen de rode cijfers staken, maar de wekelijkse krant Den Haag Centraal viert vanavond het eerste lustrum in de Koninklijke Schouwburg. Plaatselijke coryfeeën als Yvonne Keuls, Paul van Vliet, Cesar Zuiderwijk, De Règâhs en Tim Akkerman delen het podium met Lee Towers, de Rotterdammer die al 25 jaar in Scheveningen woont.

Niet dat het maken van een lokale weekkrant een vetpot is. 'Het is ongelooflijk op hoeveel goodwill we kunnen rekenen', zegt hoofdredacteur en directeur Coos Versteeg (58). 'Van artiesten, maar vooral van onze aandeelhouders, freelancers en fotografen. Die kan ik maar beschamend weinig betalen en dan nog: als er een copyrightvrije foto van het Westbroekpark is via Den Haag Marketing, dan neem ik die. Toch 40 euro bespaard.'

Waarmee niet is gezegd dat Den Haag Centraal geen kwaliteitskrant is. Een interview, reportage of recensie mag best ruimte kosten en diepgang hebben. 'Het vak wordt hier nog op bijna ouderwetse manier gewaardeerd', zegt Versteeg. 'Ook bij ons hebben pagina's een boven- en een onderkant, maar er liggen geen vaste formats te wachten. We mikken op Haagse lezers van de NRC, Volkskrant en Trouw die hun dagblad lezen voor het landelijke, internationale en financiële nieuws, maar daarnaast graag willen weten wat er in hun omgeving speelt.'

Ooit hadden de Hagenaars geen gebrek aan kranten: Het Binnenhof (katholiek), de Nieuwe Haagse Courant (protestants), de lokale editie van Het Vrije Volk (socialistisch), Het Vaderland (liberaal)en de Haagsche Courant voor de rest. Als 14-jarige bezorgde Versteeg die laatste krant in de Schilderswijk ('bijna in elke brievenbus'). Hij werkte er 31 jaar, 18 jaar als stadsverslaggever, 12 jaar als chef kunstredactie. 'Mijn jeugdliefde.'

Die liefde bekoelde toen de Courant in september 2005 opging in het Algemeen Dagblad. 'Ik heb er nog anderhalf jaar gewerkt. De ongelukkigste tijd van mijn leven.' Nadat hij eind 2006 gebruik had gemaakt van een vertrekregeling, kwam hij in contact met journalisten en investeerders die een nieuwe krant wilden maken voor Den Haag. Met ruim aandacht voor cultuur, economie en lokale politiek en sport.

De gemiddelde oplage is negenduizend exemplaren, via losse verkoop en abonnees. In 2011 is de advertentieomzet met 15 procent gestegen. De krant, met een aparte uitbijlage, wil in 2013 break-even draaien.

Den Haag Centraal heeft acht geduldige aandeelhouders, waaronder V-Ventures (Veronica), het Fonds 1818 en Willem Sijthoff, wiens vader en oom eigenaar waren van de oude Haagsche Courant.

'Stuk voor stuk toegewijde aandeelhouders. Ze hebben vorige maand weer geld in de krant gestoken, dus dit jaar kunnen we zeker doordraaien', zegt Versteeg. Om kosten te besparen werd hij een jaar geleden naast hoofdredacteur ook directeur. 'Slopend en het wringt een beetje, maar het werkt.' Hij let meer dan ooit op de kleintjes.

Vanavond is het feest in de Koninklijke Schouwburg. Als de kaartjes genoeg geld opleveren, neemt de krant een politiek verslaggever aan.

www.denhaagcentraal.net

Op de jubileumavond in de Koninklijke Schouwburg verkoopt Den Haag Centraal vanavond genummerde Vriendencertificaten voor 50 euro. De vrienden van de Haagse weekkrant maken zo kans op een bijzondere ontmoeting met bekende Hagenaars. Zo biedt premier Mark Rutte een ontvangst aan in het Torentje, geeft Cesar Zuiderwijk privé-drumles en komt Yvonne Keuls bij iemand thuis voorlezen. Burgemeester Jozias van Aartsen verricht vrijdag de trekking.

undefined

Meer over