Logeren bij James Bond

Goldeneye heette de villa (met privé-strand) die de schrijver Ian Fleming in 1944 op Jamaica liet bouwen. Tegenwoordig is Goldeneye een hotel met drie kamers; in de tropische tuin liggen drie villa's die eveneens te huur zijn....

Het is ook mogelijk het hele domein af te huren: 47.223 euro per week.

Goldeneye werd niet alleen beroemd vanwege zijn eerste bewoner, maar meer nog vanwege de eerste James-Bondfilm die deels daar is opgenomen: Dr No.

De Chileense Francisca Mattéoli, van beroep reisjournaliste, bezocht 38 hotels over de hele wereld, die kunnen bogen op een vermaard verleden en/of heden en die vaak automatisch gekoppeld worden aan filmsterren, schrijvers, films of boeken.

Wie Agatha Christie zegt, zegt Pera Palas in Istanbul, wie de naam van Salvador Dalí laat vallen, denkt aan Le Meurice in Parijs, bij het zien van Some like it hot komt Coronado in San Diego in beeld en bij het lezen van Dood in Venetië dringt zich Hôtel des Bains op.

Ze komen allemaal voorbij in Hotels, sterke verhalen rond vermaarde hotels: Regent Beverly Wilshire, Biltmore Miami, King David Jeruzalem, Plaza New York, en zelfs het Hilton in Amsterdam, niet vanwege Herman Brood, maar vanwege John Lennon en Yoko Ono.

De verhalen in Hotels zijn 'vermaard' en daarom niet echt nieuw. Maar ze zijn in een aanstekelijk decor gezet: een mengeling van nostalgische en hedendaagse foto's die de hotels er op hun aantrekkelijkst doen uitzien, net als hun beroemde gasten. Dat de vertaling in Vlaamse handen lag, is merkbaar: inkomhal in plaats van lounge, versassen in plaats van smokkelen. Dat is minder hinderlijk dan de foto-onderschriften die op de laatste pagina bij elkaar zijn gezet en niet eens volledig zijn.

Meer over