Nieuws

Lof voor Bouterse heeft geen gevolgen voor Letterenprijs Astrid Roemer

De Taalunie, de organisator die De Prijs der Nederlandse Letteren dit jaar aan de schrijver Astrid Roemer uitreikt, laat in een schriftelijke reactie weten zich afzijdig te houden van Roemers recente uitlatingen over Desi Bouterse.

Astrid Roemer Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Astrid RoemerBeeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Roemer baarde opzien door op Facebook de loftrompet te steken over Desi Bouterse, voormalig president en legerleider van Suriname. Ze zei dat ze weigerde hem moordenaar te noemen omdat, volgens haar, elke betrokkenheid van hem bij de Decembermoorden van 1982 in Suriname zou ontbreken. Ook noemde ze hem onvergetelijk moedig.

De Taalunie vermeldt dat de jury van De Prijs der Nederlandse Letteren de prijs aan de schrijver heeft toegekend omdat Astrid Roemer, met haar romans, toneelteksten en gedichten een belangwekkende en unieke positie bekleedt in het Nederlandstalige literatuurlandschap. Ze acht de kwaliteit en het belang van dit literaire werk onomstreden.

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname roept de Nederlandse Taalunie op ‘openlijk stelling te nemen tegen de anti-democratische en anti-rechtsstatelijke uitlatingen’ van Roemer, en de prijs niet aan haar uit te reiken, zo meldt Nieuwsuur.

Meer over