Lof en kritiek voor saneringsplannen Inholland

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is geschrokken van de mededeling van Inholland-voorzitter Doekle Terpstra dat gedwongen ontslagen niet uitgesloten worden. 'Dat is veel te voorbarig en gaat ook te ver', aldus een woordvoerder van de AOb.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De vakbond wil de plannen van Terpstra met Inholland eerst inzien. 'Maar het proces is prima. Wij vinden al jaren dat er meer aandacht en geld naar het primaire proces, de klas en goed opgeleide docenten, moet gaan.' De woordvoerder benadrukt dat hij hoopt dat Inholland in zijn saneringsplannen netjes met het personeel omgaat.

Kritiek
Nu de plannen van bestuursvoorzitter Doekle Terpstra om hogeschool Inholland te reorganiseren bekend zijn, groeit ook de kritiek. Vanuit de Tweede Kamer vragen onder meer oppositiepartij SP alsook gedoogpartner PVV zich af of de weg die Terpstra is ingeslagen, wel de juiste is.

In de plannen van Terpstra worden onder meer opleidingen worden afgestoten of weggesaneerd. De kosten worden met 20 procent teruggebracht en de school houdt rekening met fors minder studenten. Ook ontslagen worden niet uitgesloten.

Stoere taal

'Terpstra bezigt veel stoere taal. Maar eerst zien en dan geloven', stelt Kamerlid Harm Beertema (PVV). De SP vindt het opvallend dat Terpstra met zijn plan komt, vlak voordat de inspectie haar onderzoek presenteert. ,,Kon hij daar niet even op wachten'', vraagt parlementariër Jasper van Dijk zich af.

De grootste kritiek van de SP is dat Inholland veel te groot is geworden. 'Knip Inholland op in circa tien kleine vestigingen met een eigen directie, die de studenten kent. Nu heeft de school 33.000 studenten', vervolgt Van Dijk zijn kritiek. 'Het college van bestuur wordt hiermee overbodig en kan worden opgeheven.' Terpstra zelf meldde dat hij direct ontslag zou nemen, als Inholland wordt opgesplitst.

Politiek

De PVV deelt de kritiek van de SP. 'Wat mij het meeste stoort is de manier waarop Terpstra de politiek steeds aanspreekt. Als we hem niet expliciet de laan uitsturen, dan ziet hij dat als een motie van goedkeuring. Nu dreigt hij er weer vandoor te gaan als Den Haag hem niet uitdrukkelijk steunt', zegt Beertema. 'Ga dan lekker weg, zou ik zeggen. Hij is tenslotte ook niet de enige uitverkorene om deze klus te verklaren, al denkt hij dat zelf kennelijk wel.' Ook zou de PVV graag zien dat Terpstra het declaratiegedrag van vorige bestuurders openbaar maakt.

Positief
Vanuit de Tweede Kamer klonken ook positieve geluiden over de plannen van Terpstra. 'We hebben respect voor wat hij probeert', aldus Kamerlid Tanja Jadnanansing (PvdA). 'Hij heeft het vooralsnog goed gedaan', vult collega Anne Wil Lucas (VVD) aan.
Terpstra werd eind vorig jaar aangesteld als 'puinruimer' van de in opspraak geraakte hogeschool. Naast herrie en dubieuze declaraties in de top, had de school ook te maken met diplomafraude en imagoschade doordat diploma's te gemakkelijk werden uitgereikt. 'Het is vooral belangrijk dat Terpstra de kwaliteit van het onderwijs nu vooropstelt', aldus Lucas. 'Daarnaast is het van belang dat Inholland het vertrouwen van de onderwijsinspectie terugwint. We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat het een forse puinhoop was en dat er grote veranderingen nodig waren.'

Ook de HBO-raad is blij met de plannen. Volgens de raad neemt Inholland nu verantwoordelijkheid. 'Inholland erkent hiermee dat er fouten zijn gemaakt en laat zien dat daar consequenties aan zitten', zei een woordvoerder. Met deze maatregelen staat het onderwijs dichter bij de docenten, zegt de raad. 'Het geeft vertrouwen voor het zelfreinigend vermogen van de hogeschool', aldus de woordvoerder.

Op tijd

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vraagt zich af of de plannen van Terpstra wel op tijd zijn. ISO-voorzitter Guy Hendriks wil van Terpstra weten wat zijn plannen zijn met studenten die nu een opleiding volgen die wordt afgestoten.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Voorzitter Doekle Terpstra van hogeschool Inholland. © anp Beeld
Voorzitter Doekle Terpstra van hogeschool Inholland. © anp
© anp Beeld
© anp
Meer over