Loek Hermans (VVD)

Loek Hermans (47), de nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, houdt van wijze levenslessen. Toen hij als 39-jarige burgemeester van Zwolle werd, blikte Hermans terug op zijn toen al imposante Haagse carrière: 'Als ik iets geleerd heb, dan is het wel dat je je woord moet houden.' Vier jaar...

Den Haag heeft Hermans altijd sterk getrokken. Hij is een van de politieke wonderkinderen die de VVD begin jaren tachtig voortbracht. Hij was al raadslid in Nijmegen toen hij op 26-jarige leeftijd in de Tweede Kamer werd gekozen. Daar ontwikkelde hij zich snel tot een belangrijk speler. Hermans verliet de Tweede Kamer na dertien jaar als vice-fractievoorzitter.

Hij is een raspoliticus en een goed netwerker. Hij was vaak te vinden in de Binnenhofse wandelgangen, ook vanwege zijn bemoeienis met de Betuwelijn, de Algemene Bijstandswet en de studiefinanciering.

In de Kamer was hij voor de VVD overigens ook al onderwijswoordvoerder. Een onbekende op zijn nieuwe beleidsterrein is hij dus niet. De nieuwe minister wordt door zijn omgeving omschreven als 'bijzonder ijverig'.

Meer over