Lochte wint, maar mist rivaal Phelps

In Londen verloor Ryan Lochte deze zomer nog de titanenstrijd van Michael Phelps. Na een moeizame start zette de Amerikaanse zwemlegende zijn beoogde opvolger tijdens de Olympische Spelen in de schaduw. Maar Phelps is gestopt en dus heeft Lochte bij de WK kortebaan in Istanbul het rijk alleen.

AMSTERDAM - Woensdag won hij alvast de 200 meter vrije slag (1.41,92), hoewel die zege moeizaam tot stand kwam. De 28-jarige Lochte, die tot 150 meter een grote voorsprong had opgebouwd, hield ternauwernood wereldrecordhouder Paul Biedermann op afstand: 0,17 seconden. De Fransman Yannick Agnel, die in november Europees kampioen werd, is in Turkije niet van de partij.

Het was voor Lochte de vijftiende wereldtitel op de kortebaan. In 2010 won hij bij de titelstrijd zes keer goud en één keer zilver. De Amerikaan, die bij de Spelen in Londen goed was voor twee keer goud, twee keer zilver en één keer brons, zei voorafgaand aan de WK zijn grote rivaal Phelps in Istanbul te missen. De twee vochten de laatste jaren boeiende duels uit. Phelps (27 jaar) zette in Londen, na 22 olympische medailles, een punt achter zijn carrière. Hij wilde een 'normaal leven' gaan leiden.

Voor Lochte, alom gezien als de opvolger van Phelps, is de WK kortebaan de derde wedstrijd sinds de Spelen, die voor hem uiteindelijk enigszins tegenvielen. Hij durfde te voorspellen dat Phelps voor de Spelen van Rio de Janeiro (2016) zal terugkeren in het zwembad. Een lange rustperiode zal zijn oude rivaal niet schaden, aldus Lochte. Hij nam immers al eens eerder een lange rustperiode om vervolgens sterker terug te komen.

'Phelps zegt dat hij met pensioen is, ik denk echter dat hij terugkomt. Als je iets gedurende lange tijd elke dag doet... Hij is ook nog jong en zal de sport missen. Ik denk dat we hem terugzien in Rio', zei Lochte.

Lochte plaatste zich later op de avond als vierde voor de finale van de 100 meter vlinderslag, net achter de Nederlander Joeri Verlinden. Verlinden won zijn halve eindstrijd in een tijd van 50,43 seconden en zag vervolgens dat in de andere serie alleen de Amerikaan Thomas Shields (50,14) en de Zuid-Afrikaan Chad Le Clos (50,16) sneller waren. De finale is vanavond. Sharon van Rouwendaal en Kira Toussaint werden uitgeschakeld in de halve finales van de 100 meter rugslag.

undefined

Meer over