Lobbyist getuigt over corruptie in Congres

Een voormalige Republikeinse lobbyist met grote invloed in het Amerikaanse Congres heeft dinsdag toegezegd te zullen meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie....

Washington verwacht dat daarmee oneigenlijke praktijken aan het licht zullen komen van misschien wel tientallen Congresleden – Republikeinen en Democraten.

De lobbyist, Jack Abramoff, is zelf hoofdverdachte. Hij wordt beschuldigd van fraude, corruptie en belastingontduiking, waarvoor hij tien jaar gevangenisstraf kan krijgen.

Met het oog op strafvermindering werkt hij nu mee aan dieper gravend justitieel onderzoek, onder anderen tegen leden van het Congres. Melanie Sloan, oud-officier van justitie en nu verbonden aan een beweging die ijvert voor zuivere politiek, gelooft dat Abramoff leden van het Congres ‘moet laten vallen’. ‘Anders hangt hij zelf aan de hoogste boom.’

Abramoff verdiende tientallen miljoenen door belangengroepen, onder meer indianenstammen die casino’s beheren, in nauw contact te brengen met invloedrijke politici. De verdenking is dat hij deze groepen grote sommen geld liet sluizen naar de politici of hun campagnefondsen, in ruil voor een gunstig stemgedrag. Ook liet hij politici trakteren op dure reisjes.

Justitie denkt met Abramoff het ingewikkelde netwerk van malversaties te kunnen blootleggen.

Meer over