Liverpool grijpt eerste hoofdprijs

In de strijd om de heerschappij in het Engels voetbal heeft Liverpool voorkomen dat rivaal Manchester United de eerste hoofdprijs van het seizoen veroverde....

Al na een minuut gaf de arbiter een strafschop aan Liverpool, nadat Danny Murphy door Manchester United-speler Roy Keane was neergehaald. Gary McAllister was succesvol vanaf elf meter. Een kwartiertje later profiteerde Owen van een slippertje van Jaap Stam. Hij verdubbelde hij de voorsprong.

In de tweede helft toonde Van Nistelrooij zijn klasse door in de 51ste minuut te scoren, 2-1. Daarna kreeg United enkele goede kansen, maar doelman Westerveld voorkwam dat de ploeg van manager Ferguson doel trof. Zo pareerde hij onder meer een hard schot van Keane en reageerde hij alert op een puntertje van Van Nistelroooij. 'Sommigen zeggen dat de Charity Shield niks voorstelt', zei Westerveld na afloop. 'Maar voor de spelers betekent het een nieuwe beker die we in de prijzenkast kunnen zetten.'

Dat uitgerekend recordkampioen Manchester United werd verslagen, gaf voor Westerveld een extra tintje aan de overwinning. 'We weten dat het voor de supporters een hele belangrijke wedstrijd was. Het is mooi dat we winnen, maar het zegt niks over de competitie.'

In de Schotse competitie liet Bert Konterman zich zien. De centrale verdediger maakte zaterdag in de uitwedstrijd tegen Dunfermline (4-1) twee doelpunten voor Glasgow Rangers. Daardoor bleef de achterstand op koploper Celtic twee punten.

Konterman kende een moeizame start in Glasgow na zijn overstap van Feyenoord. De Rangers draaiden een matig seizoen en ook de verdediger blonk nauwelijks uit. Afgelopen week stak de kritiek weer de kop op na gelijke spelen tegen het gepromoveerde Livingston en op Europees gebied tegen Fenerbahce.

Advocaat behield ondanks de roerige tijden vertrouwen in de Nederlandse libero. Zaterdag tegen Dunfermline speelde Konterman op de voor hem wat vreemde plek op het middenveld. Hij gebruikte de ruimte goed en beloonde zijn optreden met twee doelpunten.

Konterman: 'Ik vind het lekker om op het middenveld te spelen. Willen we dit jaar meedoen om de titel dan moeten we juist dit soort wedstrijden gewoon winnen.' Dunfermline, van trainer Jimmy Calderwood en de Nederlandse spits Jack de Gier, was de competitie goed begonnen met twee overwinningen.

Konterman wilde niet reageren op dekritiek van de afgelopen maanden. 'Ik lees geen kranten.' Ploeggenoot Kantsjelskis steunde de Nederlander. 'Bert geeft altijd honderd procent. Hij heeft te veel kritiek gekregen.'

De kans lijkt overigens klein dat Winston Bogarde naar Celtic, dat zaterdag met 2-0 won van Kilmarnock, overstapt. De club wil hem op huurbasis overnemen van Chelsea, maar de verdediger wil eerst knokken voor een basisplaats op Stamford Bridge. Al heeft coach Ranieri hem verteld dat hij de verdediger daar niet op hoeft te rekenen. Bogarde wil met het oog op het Nederlands elftal zoveel mogelijk duels spelen. 'Maar ik ga niet meteen naar de eerste club die interesse heeft, al is Celtic wel iets om over te denken.'

Benfica is de Portugese competitie slecht begonnen. Het duel met Varzim eindigde in 2-2. Benfica was door doelpunten van Zahovic en Meira nog wel op een 2-0 voorsprong gekomen, maar in de laatste zes minuten kwam Varzim door Fumo en Cabral toch nog op gelijke hoogte.

Kampioen Anderlecht is het seizoen in België uitstekend begonnen. In eigen huis werd Antwerp met 3-0 verslagen. Gilles de Bilde, ex-PSV, scoorde twee keer. Sef Vergoossen kende ook een prima ouverture. De ex-trainer van Roda JC won met zijn club Genk met 5-1 van Beveren. Club Brugge won met 4-2 van Westerlo.

Lens heeft de leiding genomen in de Franse competitie. In de derde speelronde versloeg de ploeg Olympique Marseille met 2-0. Lens heeft drie punten voorsprong op Sochaux dat met 1-0 bij Paris Saint Germain verloor. Titelverdediger Nantes haalde pas het eerste punt door een kleurloze 0-0 tegen Troyes.

Meer over