Volkskrant AvondWoensdag 2 september

Live: Geëmotioneerde Grapperhaus bereid tot heroverweging boetebeleid | Navalny vergiftigd met zenuwgas novitsjok; wijst op Poetins geheime diensten

Archiefbeeld van een arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in 2013 in Moskou. Beeld AP
Archiefbeeld van een arrestatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in 2013 in Moskou.Beeld AP

Nieuws

Live: Geëmotioneerde Grapperhaus bereid tot heroverweging boetebeleid | Berlusconi besmet met coronavirus
De oppositie toont zich buitengewoon kritisch over de geloofwaardigheid van minister Grapperhaus, die tijdens zijn bruiloft de coronaregels niet naleefde. En door een technische storing ligt het aantal besmettingen vandaag opeens veel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen dagen. Het laatste nieuws vindt u in ons liveblog.

Duitsland: Navalny werd vergiftigd met zenuwgas
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met het dodelijke zenuwgas novitsjok. Dat heeft de Duitse regering bekendgemaakt na onderzoek in een militair laboratorium.

Kankerverwekkende stof in natuurplas door rekenfout Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft bij de omstreden stort van granuliet in een natuurplas een pijnlijke rekenfout gemaakt. De concentratie van een kankerverwekkende stof die in het stortmateriaal in het water is beland blijkt nu duizend keer hoger dan berekend.

Wout van Aert bezorgt Jumbo-Visma tweede ritzege in Tour; Yates geletruidrager na tijdstraf Alaphilippe
Wout van Aert heeft woensdag de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was een grotendeels vlakke rit van Gap naar Privas. De Belgische alleskunner van Jumbo-Visma versloeg in de massasprint de Nederlander Cees Bol van Team Sunweb.

Vader Messi komt FC Barcelona vertellen dat Lionel hoe dan ook vertrekt
Als de vader van de voetballer spoorslags naar de club komt, is het hommeles. Vader Jorge Messi kwam invliegen uit Argentinië, om Barcelona duidelijk te maken dat zoon Lionel hoe dan ook vertrekt.

Turkse parlementsleden schonden in april op flagrante wijze de regels voor social distancing tijdens een ceremonie ter gelegenheid van Nationale Souvereiniteits- en Kinderdag. Beeld AP
Turkse parlementsleden schonden in april op flagrante wijze de regels voor social distancing tijdens een ceremonie ter gelegenheid van Nationale Souvereiniteits- en Kinderdag.Beeld AP

Aanraders

Grapperhaus’ staat niet alleen: ook andere gezagsdragers braken regels (en moesten soms vertrekken)
In Nederland is minister Grapperhaus onder vuur komen te liggen doordat hij de afstandsregels schond die hij zelf moet handhaven. Ook in het buitenland wekken gezagsdragers op zo’n manier de woede van het volk. Volkskrant-correspondenten over zes ‘voorgangers’ van Grapperhaus.

Quiz: Ik heb een loopneus. Moet ik nu in quarantaine?
Moet je nu wel of niet in quarantaine? En zo ja, hoelang? De regels zijn lang niet altijd duidelijk. Na deze quiz weet u er alles van.

Buienradar lijkt er de laatste tijd vaak naast te zitten. Is dat ook zo?
Er wordt deze weken veel geklaagd over weerapps als Buienradar, die er steeds naast lijken te zitten. Lijkt dit maar zo, of is er echt iets aan de hand?

Wat moet Biden doen, nu Trump olie op het vuur blijft gooien?
Wat moet de strategie van Joe Biden zijn temidden van de leugens en ophitserij? Bij zijn pleidooi voor verzoening blijven, of een andere aanpak kiezen? We vragen het ons Amerika-panel.

Venetië kent ondanks coronabeperkingen aansprekende films en veelbelovende namen
Grote Amerikaanse kwaliteitsfilms ontbreken, maar dát het 77ste filmfestival van Venetië plaatsvindt geldt als een opsteker voor de cinema. Op de eerste dag was er al sterrengeweld: Tilda Swinton kreeg een ere-award.

Column: Terwijl Groningen verkruimelt, is een afbrokkelend grachtje in Amsterdam groot nieuws
In het centrum van Amsterdam stortte gisteren een deel van de Grimburgerwal in, wat Sylvia Witteman als Amsterdammer natuurlijk snel ging bekijken, waar ze aan de smartlappen van Louis Davids moest denken.

Meer over