Linux: hoogvliegen zonder vleugels

De pinguïn is een beestje dat achteraan stond toen de schepper de leuke dingen uitdeelde. Vliegen kan hij niet, wat al sneu is voor een vogel, en lopen doet hij slechts met moeite....

Een pinguïn - perfecte mascotte voor Linux.

Want dit besturingssysteem voor computers lijkt in veel opzichten op deze poolvogel.

De pinguïn kennen we voornamelijk uit de dierentuin - zoals Linux vooral is te vinden in de enclaves van universiteiten en het leger. Op kantoorcomputers maakt Windows van Microsoft de dienst uit. Windows is meer een soort duif: grijs, saai, maar alom aanwezig en zo'n goede vlieger dat er wedstrijden mee worden gehouden.

Aan die ongelijkheid willen tal van overheden een einde maken. Deze week zette de Duitse regering haar handtekening onder een raamovereenkomst met IBM en SuSe. De Amerikaanse computerbouwer en het Duitse softwarehuis gaan met korting pc's leveren waarop Linux draait aan gemeentes, deelstaten en centrale overheidsdiensten.

Deze week ook opmerkelijke berichten uit Washington, waar consumentenorganisaties het Witte Huis opriepen om Microsoft te treffen waar het de meeste pijn voelt: in de portemonnee. De overheid moet dreigen minder geld te spenderen aan software van Microsoft, is het idee, zodat het concern sneller zijn monopolistische streken afleert.

Nobele doelen, maar zijn ze ook haalbaar?

Linux is in sommige opzichten een beter en betaalbaarder alternatief voor Windows. Maar de overstap naar dit besturingssysteem zou handenvol geld kosten. Lang niet alle bestaande computerhardware wil onder Linux werken: die zal dus moeten worden aangepast. Voor specifieke toepassingen is nog geen Linux-versie voorhanden: die zal dus moeten worden geschreven. Windows-programmeurs en -opleiders zullen moeten worden omgeschoold. En computerbestanden, gemaakt met Microsoft-producten, zullen moeten worden omgezet in een formaat dat Linux kan lezen.

Al die aanpassingen vergen vrijwel zeker meer geld dan de besparingen die de lagere prijs van Linux ooit opleveren. Misschien is dat ook wel de reden dat die Behörde in Berlijn Linux van harte aanbevelen, maar niet verplicht stellen. In Washington van hetzelfde laken een pak.

Arme pinguïn - blijgemaakt met een dooie mus.

Meer over