Lintjesregen weer neergedaald

De koninklijke lintjesregen daalt dit jaar neer op 3201 mensen, 605 meer dan vorig jaar. Onder hen zijn bekende Nederlanders als kunstenaar Anton Heijboer, jazzmuzikant Hans Dulfer en Stehgeiger André Rieu....

Van onze verslaggever

Het overgrote deel van de onderscheidingen (3175) viel in de Orde van Oranje Nassau. In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 26 personen gedecoreerd, onder wie Dulfer en Rieu. Schilder Jan Sierhuis is officier in de Orde van Oranje Nassau geworden.

Tot ridder in die orde zijn benoemd popmuzikant George Baker, jazz-zangeres Sanny Day (The Millers), zangeres Corry Konings en actrice Hellen Kamperveen. Zanger van het levenslied Jacques Herb en cabaretier Herman Berkien zijn lid geworden in de Orde van Oranje Nassau.

Ook een aantal sporters is onderscheiden. Onder hen zijn biljarter Dick Jaspers (officier), hockeyer Floris-Jan Bovelander, judoka Jessica Gal en oud-voetballer Gerrie Mühren (allen ridder). Mühren heeft zijn onderscheiding vooral te danken aan het feit dat hij zich inzet voor sportactiviteiten voor mensen die het minder hebben getroffen.

Onder de gedecoreerden zijn verder oud-burgemeester van Den Haag Ad Havermans, oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, oud-bestuurder van Nuon Tob Swelheim en oud-hoofdredacteur van Trouw Jan Greven. Greven is tevens voormalig directeur van de divisie Landelijke Dagbladen van PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant.

Het aantal onderscheidingen is veel hoger dan in de vorige twee jaren. Dit heeft te maken met de gemeenteraadsverkiezingen. Meer dan duizend raadsleden zwaaiden daardoor af en kregen automatisch een decoratie.

Daarbij komt dat de voorlichting over de lintjes is verbeterd. Via een website (www.lintjes.nl), brochures en voorlichtingsbijeenkomsten in heel het land worden mensen nadrukkelijk uitgenodigd decoratievoorstellen te doen.

Meer over