Lintjesdegradatie blijft onopgemerkt

De gouden medaillewinnaars waren trots en aangedaan. De premier en de minister van Sport straalden van oor tot oor, terwijl de koning de gelauwerden het ridderkruis in de Orde van Oranje-Nassau opspelde.


Zo is alles weer bij het oude.


Vanaf de jaren negentig werden de winnaars van Olympisch goud benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw (twee graden hoger dan ridder Oranje-Nassau). Deze promotie was het gevolg van het nieuw ingevoerde decoratiestelsel, waar bij het onderscheiden van Nederlanders de nadruk kwam te liggen op de prestaties van de decorandus.


Deze wijziging betekende een kaalslag aan koninklijk eremetaal onder hoge functionarissen in overheidsdienst met veel zitvlees. Een vertrekkende directeur-generaal van een departement kon niet meer rekenen op een commandeurschap in de orde van Oranje-Nassau, een ridderschap Nederlandse Leeuw was niet langer een automatisch cadeautje voor enkele termijnen in de Tweede Kamer.


Nu waren het de 'gouden' sporters Inge de Bruin, Pieter van den Hoogenband, Ankie van Grunsven, Jochem Uytdehaage, maar ook Sven Kramer (2010) en Irene Wüst (2006) die tot ridder Nederlandse Leeuw werden geslagen. Diezelfde Kramer en Wüst stonden afgelopen dinsdag naast collega's Jorrit Bergsma, Michel Mulder, Jorien ter Mors en anderen, die hun gouden prestatie gewaardeerd zagen met het lintje Oranje-Nassau.


Deze degradatie werd al ingezet bij de Olympische Spelen van Londen in 2012 waar kampioenen als Epke Zonderland, Dorian van Rijsselberghe en Maartje Paumen (aanvoerder hockeydames) het ridderschap Oranje-Nassau ontvingen.


Vreemd genoeg is deze omslag die haaks staat op de intenties van het nieuwe decoratiestelsel, destijds door geen enkele politicus of journalist opgemerkt dan wel aan de orde gesteld. Ook nu na de festiviteiten bij de nieuwe koning op paleis Huis ten Bosch bleef het opmerkelijk stil.


Terwijl de vraag ter plekke aan premier Rutte en minister Schippers waarom de Olympische winnaars in koninklijke waardering fors zijn gedegradeerd, een interessant antwoord had kunnen opleveren. Gelukkig konden we wel lezen - zoals een landelijk dagblad als primeur bracht - dat de koning zijn gasten dinsdag trakteerde op bitterballen.


Theo Gerritse, Amstelveen

undefined

Meer over