Links en bonden richten samen pijlen op Rutte III

Uw politieke nieuwsbrief

Stakende leraren demonstreerden in oktober in het Zuiderpark in Den Haag. Beeld anp
Stakende leraren demonstreerden in oktober in het Zuiderpark in Den Haag.Beeld anp

Goedemiddag. Niet alleen de linkse oppositie heeft de handen ineengeslagen in haar strijd tegen het kabinet, ook de vakbeweging kiest voor verzet tegen Rutte III.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

VERZET VAN DE DAG
Tornen aan de AOW-leeftijd

Het is bijna midwinter en de linkse lente gloort. Steeds vaker trekken, van groot naar klein, GroenLinks, SP en PvdA in het parlement samen op. De FNV gooit nu ook de kont tegen de krib. Zo tekent zich een links front af tegen het kabinetsbeleid.

Eerder vonden de linkse oppositie en de bonden elkaar al in hun steun aan de stakende onderwijzers. Nu wil de FNV alleen nog met het kabinet praten over verbouwing van het pensioenstelsel als de AOW-leeftijd ter discussie staat. Dat stelt FNV-bestuurder en oud-SP-senator Tuur Elzinga in gesprek met de Volkskrant. De kans op een akkoord nadert daarmee het nulpunt.

Ook SP, PvdA en GroenLinks pleiten voor vroeger pensioen voor dakdekkers en stukadoors. In hun alternatieve plannen voor het regeerakkoord trekken ze er een miljard voor uit. Weliswaar vinden werkgevers het ook een fijn idee om ouderen eerder met pensioen te kunnen laten gaan - dat is in hun ogen vaak duur, onwillig en weinig flexibel volk, dat als het zich ziek meldt meteen erg ziek is. Maar de discussie wie eerder met pensioen zou kunnen gaan, zoals mensen met 'zware beroepen', wordt al ruim tien jaar vruchteloos gevoerd.

Tornen aan de koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting van 65-plussers, is voor het kabinet dan ook schoppen tegen een heilig huis. Maar laat dat nu precies zijn waar de 'destructieve drie' (zoals GL, SP en PvdA in coalitiekringen smalend worden genoemd) én de vierde musketier, de FNV, hun zinnen op hebben gezet: de nieuwe heilige huisjes van Rutte III omver blazen. Actievoeren is het nieuwe polderen.

FNV-bestuurder Tuur Elzinga. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
FNV-bestuurder Tuur Elzinga.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

VERZET VAN DE DAG II
1.400.000.000 euro

Het kabinet besteedt 1,4 miljard euro aan het afschaffen van de dividendbelasting. Een schande, vinden de drie linkse partijen. Dat geld kun je aan heel veel andere sociale dingen uitgeven. Aan minder eigen risico in de zorg bijvoorbeeld, of aan het niet verhogen van het lage btw-tarief, of (hierboven reeds genoemd) aan een vroeger pensioen voor zware beroepen. Er lijkt haast geen eind aan die 1,4 miljard te komen. Bij één dossier valt het puzzelstukje precies op z'n plek: de onderwijzers in het basisonderwijs. Want hoeveel geld willen zij voor extra loon en lagere werkdruk? Precies 1,4 miljard.

Kwestie van inkoppen voor Asscher, Klaver en Roemer. Ze grijpen het debat over de onderwijsbegroting, deze week in de Kamer, aan voor een opiniestuk. 'Kies voor kinderen, niet voor aandeelhouders!', schrijven ze vandaag in het AD. Gisteren kondigden de onderwijzers een nieuwe staking aan. Op 12 december gaan de basisscholen dicht.

De drie linkse leiders in de Tweede Kamer: Roemer, Asscher en Klaver. Beeld anp
De drie linkse leiders in de Tweede Kamer: Roemer, Asscher en Klaver.Beeld anp

AANKONDIGING VAN DE DAG
Jan Peter spreekt

Met het einde van het jaar komt er ook een einde aan het onvolprezen radioprogramma Kamerbreed. Na 34 jaar gaat de stekker eruit, in plaats van het politieke zaterdagprogramma gaat EenVandaag dagelijks een half uur politieke radio maken. Kamerbreed neemt waardig afscheid met twee bijzondere gasten, zo maakte Avrotros vandaag bekend.

Op zaterdag 16 december interviewt Kees Boonman (hij presenteerde het programma 11 jaar) de zittende premier Mark Rutte. Wellicht nog spannender: komende zaterdag is de vorige premier, Jan Peter Balkenende, te gast. Hij spreekt met Boonman over 'zijn politieke erfenis, zijn visie op de huidige politiek en zijn maatschappelijke betrokkenheid'. Het is een zeldzaamheid. Van Balkenende is weinig meer vernomen sinds hij na de verkiezingsuitslag van 2010 uit de politiek vertrok. Hij werd hoogleraar aan de Erasmus Universiteit en later partner bij Ernst & Young. Maar Balkenende vermeed de pers en weerstond de verleiding om zich met zijn opvolger te bemoeien.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Jan Peter Balkenende Beeld anp
Jan Peter BalkenendeBeeld anp
Meer over