Linda: 'Het ergste vind ik dat mensen over botox liegen'

Sophie Hilbrand probeert met de camera in de aanslag het taboe op het gebruik van botox te doorbreken.

null Beeld anp
Beeld anp

Een huwelijk in de steigers, heet de nieuwe reality-soap van het voetbalduo Andy en Melisa, waarop RTL 5 zijn kijkers wekelijks trakteert. Dinsdag was hun verbouwing onderwerp geworden, en niet alleen van het huis. We zagen Andy vloekend en chagrijnig op de bank liggen 'zieken, zeuren en zeiken' (aldus zijn lieftallige echtgenote), herstellend van de pijn van een ooglidcorrectie. Naast hem zat een verveelde Melisa met volgespoten lippen.

Maken ze geen geheim van, en dat schijnt nog steeds taboedoorbrekend te zijn.

'Iedereen op tv van wie je denkt: goh, die ziet er goed uit, heeft vrijwel zeker botox gebruikt', zei journaliste Nathalie Huigsloot in Sophie in de kreukels. Zij kan het weten: ze schreef - naast het vermakelijke interview met Sophie Hilbrand en Halina Reijn in de krant van gisteren - een boek over 'het botoxdilemma'.

In Sophie in de kreukels ging Hilbrand (bijna 40) op 'zelfonderzoek' rond het beladen thema. Dat deed ze met de camera in de aanslag, onder meer op een fotoshoot voor de Linda, waaraan ze zelf meedeed. Yvon Jaspers (41) had nooit een seconde serieus gedacht over ingrijpen in haar natuur. Ze doet haar make-up in een autospiegel op een parkeerplaats, maar kampt in de praktijk wel met de vraag: 'Hoe kun je nou op een draaidag van 17 uur zorgen dat je hoofd goed is?'

Dat Astrid Joosten (56) in al haar televisiejaren 'bijna niet veranderd' is, was volgens haar een kwestie van gezond eten, sporten, en elke maand naar schoonheidsspecialiste. Eenmaal had ze botox gebruikt, maar daar had ze spijt van gehad, zei ze.

Zou het echt? Iedere vrouw die zich bij haar schoonheid beroept op 'veel water drinken', veel sporten' en 'goede genen', is verdacht, zo bleek. Althans: het waren volgens boegbeeld Linda de Mol (Het Duitse Bild kopte ooit: 'Ja, ich spritze botox!') argumenten van mensen die zij zelf was tegengekomen in klinieken waar zij 'eens per jaar' een 'kleine touch-up' laat doen om te voorkomen dat ze een euromunt tussen haar fronsrimpel kon steken.

Hilbrand trok met de camera in de aanslag naar de première van de film Rendez-vous, en overviel daar onder anderen Loes Haverkort, Nadja Hupscher, Hadewych Minis en Thekla Reuten met de vraag of ze botox of fillers gebruikten. Niemand. Allemaal 'goede genen'.

Alleen Maike Meyer (Toren C) gebruikt botox, gaf ze grif toe. In haar bovenlippen en rond haar denkfrons, die haar te nors deed lijken.

Ook Meijer voelde zich een boegbeeld: 'Ik vind dat je daar open over moet zijn,'

Waarom, dat werd niet duidelijk, maar ze was de enige niet: 'Het ergste vind ik dat mensen erover liegen', zei ook Linda de Mol.

De ultieme bevrijding van het taboe zou ook kunnen zijn dat iedere gebruiker zelf mag weten of zij erover praat of niet. Zoals de kijker zijn eigen conclusies mag trekken.

Die gedachte leek niet aan Hilbrand besteed. In haar programma liet ze niet na te melden dat een gesprekje met een actrice die over haar botoxgebruik had gesproken, haar een dag later een mailtje had opgeleverd. Ze voelde zich 'zeer ongemakkelijk over dit soort overvaljournalistiek' en weigerde alsnog toestemming het fragment te gebruiken.

Hilbrand: 'Hoe taboebevestigend kun je zijn?'

Dat taboe hield ze dan zelf in stand, door het fragment niet uit te zenden. Maar tegelijk sloot ze af met een cryptisch zinnetje 'Goed, de tijd van onbezorgdheid is voorbij, vandaag begint de lange weg naar morgen.' Voor de pagina Privé van De Telegraaf dinsdag voldoende om de identiteit van de actrice te 'onthullen': een oudere actrice uit GTST.

Zo hield Hilbrand het taboe ongewild toch nog in stand. Maar die dubbele houding zal het botoxdilemma wel zijn.

undefined

Meer over