Limburgse vuursalamander legt het loodje door schimmel

De vuursalamander is sinds 2010 in Nederland aan het uitsterven. Niemand wist waarom. Onderzoek van de universiteit van Gent wijst erop dat een nieuwe schimmelsoort verantwoordelijk is.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARC SEIJLHOUWER

AMSTERDAM - De ontdekking van de schimmel biedt een verklaring voor de plotselinge dood van de salamanders. Tussen 2010 en 2013 is 96 procent van de salamanders in Limburg verdwenen.

Salamanders die met schimmel te maken krijgen, ontwikkelen huidinfecties die de dood tot gevolg hebben. In het laboratoirum stierven geïnfecteerde salamanders na een week door anorexia, apathie en evenwichtsstoornis. Toen eenmaal duidelijk was dat het om een nieuwe schimmel ging, konden de onderzoekers gaan speuren in het wild. Zes dode salamanders, gevonden in het Bunderbos tussen 2010 en 2011, bleken de schimmel bij zich te dragen.

De boosdoener, die de naam Batrachochytrium salamandrivorans kreeg, is de tweede ontdekte schimmel die amfibieën ziek kan maken. De nieuwe schimmel werd in het wild bij een derde van de Nederlandse vuursalamanders aangetroffen.

Amfibieën hebben het over de hele wereld moeilijk; sinds de jaren tachtig nemen de aantallen af. Deze afname wordt veroorzaakt door een andere schimmelsoort, Batrachochytrium dendrobatidis. Die valt in grote delen van de wereld vooral kikkers en padden aan. In Europa is de invloed van dendrobatidis nog klein.

Veterinair patholoog Gerry Dorrestein van het Nederlands Onderzoek Instituut voor Vogels en Bijzondere Dieren vindt de ontdekking van de nieuwe schimmel schokkend. 'Nu hebben amfibieën er nog een probleem bij.' Hij denkt niet dat het het definitieve einde van de salamander is. 'Misschien zal hij even weg zijn uit Limburg. Maar omdat in Duitsland en België gezonde salamanders leven, zal het niet lang duren voor ze terugkeren. Zonder salamanders is de kans groot dat de schimmel in het Bunderbos uitsterft. Dan lost het probleem zichzelf op.'

undefined

Meer over