Limburgse supermarkt belooft 'beste bier ter wereld' niet meer zonder toestemming monniken te verkopen

Het conflict over het trappistenbier ‘Westvleteren’ tussen de Belgische abdij van Sint-Sixtus en supermarktketen Jan Linders is opgelost. De supermarkt, die zonder medeweten van de monniken driehonderd kratten van hun exclusieve bier verkocht, heeft toegezegd dit nooit meer zonder toestemming te doen.

Marijn Thijs

Door: Marijn Thijs

Sint Sixtus bier Beeld Rechtenvrij
Sint Sixtus bierBeeld Rechtenvrij

Jan Linders verkocht op donderdag 8 maart het exclusieve bier als ‘speciale aanbieding’. De trappisten reageerden ontsteld, want zij hadden geen toestemming gegeven voor verkoop in de supermarkt: hun abdijbier wordt gewoonlijk alleen aan particulieren verkocht. Jan Linders heeft de monniken nu beloofd dat de Limburgse supermarktketen het Westvleterenbier nooit meer zonder toestemming van de brouwers zal verkopen. Met die toezegging is voor de monniken de kous af. De abdij onderneemt verder geen juridische stappen.

Het trappistenbier uit de Sint-Sixtusabdij is wereldwijd vermaard. Vooral ‘Westvleteren 12’ (een zwaar, donker bier) is geliefd en werd meerdere keren uitgeroepen tot ‘beste bier ter wereld’. Drie variëteiten van het Vlaamse abdijbier lagen eenmalig in de schappen van de Jan Linders-filialen. De supermarkt profileert zich als bierspecialist en wilde met het speciale aanbod zijn trouwe klanten belonen. Supermarktbezoekers mochten maximaal twee flesjes van het gerstenat à 9,95 euro per fles aanschaffen. Het aanbod vond gretig aftrek: bijna de hele aangeboden voorraad (300 kratten van 24 flesjes) werd in één dag verkocht.

Het bier wordt normaal gesproken niet aan groothandels of supermarkten verkocht, en ook nu hadden de monniken Jan Linders geen toestemming gegeven voor de verkoop ervan. Een andere doorn in het oog van de monniken was de ‘woekerprijs’ waarvoor het bier werd verkocht. De woordvoerder van de abdij vertelde dat de prijs van 10 euro per fles (de monniken vragen zelf 1,45 tot 1,87 euro per flesje) indruist tegen de ethische normen en waarden van de kloosterlingen. Hij verzekerde dat de trappisten van Westvleteren ‘geen winstmaximalisatie nastreven’, en ‘enkel zoveel bier produceren als nodig is om in hun levensonderhoud te voorzien.’

De paters gaan naar aanleiding van het incident onderzoeken of ze de verkoopregels aan moeten passen. Het verkoopproces is al strikt gereguleerd: een koper mag elke zestig dagen maximaal twee kratten van 24 flesjes reserveren en moet die bestelling op een afgesproken datum en tijd aan de poort van de abdij ophalen. Zo’n krat kost 35 tot 45 euro, afhankelijk van het soort trappistenbier. Omdat de abdij maar een beperkte hoeveelheid trappist produceert, moeten liefhebbers volgens de website van de Sint-Sixtusabdij ‘veel geduld en wat geluk’ hebben om aan een krat te komen. Het was dan ook geen wonder dat sommige bierliefhebbers ’s morgens al voor de deur van de Jan Linders-filialen stonden om twee flesjes van het moeilijk te verkrijgen gerstenat te bemachtigen.

Hoe de supermarktketen aan een paar honderd kratten van het Westvleteren-bier kwam, blijft een raadsel. De abdij vermoedt dat verschillende tussenhandelaren de kratten hebben opgespaard totdat ze een lading aan Jan Linders konden leveren. Marketingmanager Gineke Wilms vertelde destijds dat het bier inderdaad via verschillende ‘schakels’ in de supermarkt terechtkwam. Maar wie deze tussenpersonen waren, wilde ze niet prijsgeven. Door de tussenhandel werd de prijs voor het bier omhoog gestuwd, waardoor de winst voor Jan Linders volgens haar beperkt bleef.

Wilms verzekerde de kloosterlingen dat Jan Linders ‘echt goede intenties’ had, en de monniken niet wilde beledigen. ‘We respecteren de exclusiviteit van het bier enorm.’

Meer over