Limburg vreest escalatie van conflict tussen motorbendes

Meer dan de helft van de Limburgse burgemeesters vreest veel meer overlast als gevolg van het conflict tussen motorbendes. Ze vinden dat ze te weinig mogelijkheden hebben om incidenten te voorkomen. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant onder de burgemeesters van de 33 Limburgse gemeenten.

Door Willem Feenstra en Elsbeth Stoker
Leden van een motorclub bij de start van een rit. Motorrijders kwomen bijeen in Eindhoven en Amsterdam om met een toerrit het imago van motorclubs te verbeteren Beeld ANP
Leden van een motorclub bij de start van een rit. Motorrijders kwomen bijeen in Eindhoven en Amsterdam om met een toerrit het imago van motorclubs te verbeterenBeeld ANP

Sinds outlawmotorclub Bandidos zich in maart in Sittard vestigde - en daarmee voet aan de grond kreeg in Nederland - werd er meerdere keren een explosief bij leden van de clubs in de tuin gegooid. Twee keer gebeurde dat in Nieuwstadt, bij de woning van clubpresident Harrie R.. De derde keer, op 7 mei, ging het om het rijtjeshuis van een Bandidos-lid in Susteren.

De Limburgse gemeenten vrezen dat het daarbij niet zal blijven. In die provincie is er vergeleken met de rest van het land vaak onrust. Maar ook elders in Nederland zijn leden van motorclubs betrokken bij incidenten. Anderhalve week geleden werd een huis van een aspirant-Bandidos-lid in Heemskerk beschadigd - mogelijk door een licht explosief. Dit weekend werd een Satudarah-lid in Groningen aangehouden. Hij wordt samen met drie anderen verdacht van betrokkenheid bij een schietincident.

Om de Limburgse gemeenten te helpen de omstreden motorclubs in de gaten te houden, hebben opsporingsdiensten en andere instanties zich verenigd in het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum Limburg RIEC. 'Een speciale werkgroep volgt de ontwikkelingen in de motorwereld en kijkt hoe de afdelingen en afzonderlijke leden zich gedragen. Vervolgens wordt bepaald via welke instantie we hen het beste kunnen aanpakken', zegt Luud Geerlings van het RIEC.

Leden van Bandidos Duitsland Beeld ANP
Leden van Bandidos DuitslandBeeld ANP

Bekende criminelen
Zorgwekkend vindt het RIEC dat steeds meer bekende criminelen lid worden van een outlawmotorgang. De beroepscriminelen zien de motorclubs als een netwerk voor bescherming, criminele incasso en toegang tot andere netwerken.

'Criminelen hebben allerlei diensten nodig', zegt Machiel Roerink, recherchechef in Limburg. 'Protectie tegen rippen, maar ook hulp bij de criminele incasso. Blijkbaar bieden omstreden motorclubs die service. De criminelen worden in ieder geval niet lid omdat ze motorliefhebber zijn.' Dat ze door hun lidmaatschap mogelijk onderdeel worden van een felle strijd tussen outlawmotorclubs, nemen de criminelen op de koop toe.

De burgemeesters zeggen over het algemeen dat ze voldoende middelen hebben om overlast door omstreden motorclubs te bestrijden. 'Maar in Susteren, waar de laatste granaat is gegooid, woonden twee leden van verschillende motorbendes bij elkaar in de buurt. We vreesden dat het uit de hand zou lopen. Je kunt daar op voorhand weinig aan doen', zegt Geerlings van het RIEC.

'Stopgesprekken'
Sommige burgemeesters voerden de afgelopen periode zogenoemde 'stopgesprekken' met leden van outlawmotorclubs die zich in hun gemeente ophielden. Dat gebeurde onder meer in Echt-Susteren en Beesel. In die gesprekken maakten de burgemeesters duidelijk dat de motorclubs niet welkom zijn en dat ze scherp in de gaten worden gehouden.

De politie en gemeenten houden rekening met de komst van nieuwe afdelingen (chapters) van de Bandidos in Nederland. 'Wat we zien is slechts het topje van de ijsberg', zegt recherchechef Roerink. 'De politie is voorbereid op de toekomst. Maar we weten dat ook de motorclubs zich momenteel bezinnen.'

Volgens Bandidos-advocaat Gitte Stevens is de vrees voor escalatie vooral ingegeven door emotie. Ze wijst erop dat het nog steeds onduidelijk is wie de explosieven hebben gegooid. 'Er hebben zich incidenten voorgedaan. Een aanval op een woning in een woonwijk is natuurlijk niet niks maar dit moet wel in het juiste perspectief worden geplaatst. Tijdens de wekelijks voetbalwedstrijden van de KNVB doen zich meer incidenten voor - ook met explosieven.'

Meer over