Limburg: niets mis met declaraties Verheijen

Het Limburgse provinciebestuur vindt dat voormalig VVD-gedeputeerde Mark ­Verheijen geen onterechte declaraties heeft ingediend. Dat is ­volgens gouverneur Theo Bovens gebleken uit een onderzoek van een extern bureau.

Peter de Graaf
VVD'er Mark Verheijen Beeld anp
VVD'er Mark VerheijenBeeld anp

'Het terugbetalen van te veel ontvangen gedeclareerde bedragen is niet aan de orde', schrijft hij maandag in een brief aan Provinciale Staten. 'Dit omdat er, in tegenstelling tot hetgeen in diverse media wordt gesuggereerd, geen sprake is van uitbetaling van onterechte declaraties.'

In een extra debat over de kwestie uitten de oppositiepartijen in het Limburgs Parlement maandag scherpe kritiek op het onderzoek en de conclusies die het provinciebestuur daaraan verbindt. 'Administratief-technisch, volgens de regels van accountancy, klopt het misschien', aldus SP-fractievoorzitter Daan Prevoo. 'Maar niemand stelt de morele vraag: was die fles van 127 euro nou nodig? Had het geen wijn van de Lidl kunnen zijn?' PVV-fractievoorzitter ­Michael Heemels spreekt van 'een flutonderzoek', dat Verheijen niet vrijpleit: 'Waar is het morele oordeel?'

Hoewel de provincie concludeert dat er niets aan de hand is, vindt ­Verheijen zelf wel dat hij in drie gevallen 'onjuist gebruik heeft gemaakt van provinciale faciliteiten'. Concreet betreft het tweemaal gebruik van de provinciale NS-businesscard en gebruik van de dienstauto voor een vergadering van het VVD-instituut ProDemos. Volgens gouverneur Bovens zal hij de 399 euro exclusief btw terugbetalen.

Voormalig VVD-gedeputeerde Mark Verheijen Beeld anp
Voormalig VVD-gedeputeerde Mark VerheijenBeeld anp

Wijn van 127 euro

Ook het meebetalen aan wijn van 127 euro tijdens een diner in Amsterdam valt onder de regels. De gedeclareerde rekening (diner ­Provada à 657,75 euro) is terecht geaccordeerd, aldus de provincie. 'De gedeputeerde heeft zelf geen inspraak gehad in de wijnkeuze', aldus Bovens. 'Verheijen is zelf ook van mening dat zulke bedragen voor een overheid niet te verantwoorden zijn.'

De gouverneur wilde zelf geen moreel oordeel geven over de declaraties. Liever wierp hij de vraag op wat van bestuurders kan worden verwacht: moeten ze functioneren in netwerken en contacten onderhouden in Den Haag en Brussel? De SP stelde voor dat provinciebestuurders afzien van nevenfuncties. De PVV wil dat de provincie elk kwartaal alle declaraties van gedeputeerden op internet publiceert.

De gouverneur gaf ook uitleg over het halve maandsalaris à 4.000 euro dat Verheijen nog heeft gekregen nadat hij in 2012 ontslag had genomen als gedeputeerde om over te stappen naar de Tweede Kamer. 'Wij zijn volgens de provinciewet verplicht bij ontslag een gedeputeerde door te betalen tot zijn opvolger is benoemd', aldus Bovens.

Profiel Verheijen

Is Verheijen de Limburgse sjoemelaar waarvoor hij wordt weggezet? Lees hier het profiel van de omstreden VVD-politicus.

Opspraak

Vorige week schortte Verheijen zijn werkzaamheden als parlementariër per direct op omdat zijn integriteit van verschillende kanten tegen het licht wordt gehouden.

Afgelopen woensdag werd er aangifte tegen hem gedaan omdat een ondernemer die zich benadeeld voelt de VVD'er corrupte praktijken verwijt. Een week eerder besloot zijn partij een integriteitscommissie de declaraties van Verheijen nader te laten onderzoeken na gemor in partij en samenleving.

Het Limburgse bedrijf Taurus deed aangifte tegen de VVD'er wegens corruptie. Het bedrijf zegt dat Verheijen zich in zijn tijd als wethouder in Venlo heeft laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, die al wordt vervolgd voor omkoping van toenmalig VVD-wethouder Jos van Rey van Roermond. Ondernemer Wout Heijmans meent dat hij door Verheijen is tegengewerkt bij zijn poging een bioscoop te bouwen in Velden. Verheijen zou zo Van Pol bevoordelen, die een bioscoop bouwt in Venlo. Dit staat in het verzoek tot strafvervolging, dat tientallen pagina's beslaat.

Na recente negatieve publiciteit over Verheijen zijn gebeurtenissen volgens de directeur in een totaal nieuw licht komen staan. Elsevier onthulde vorig jaar dat Van Pol doneerde aan de verkiezingscampagne van Verheijen. De bioscoop van Van Pol in Venlo was voor Verheijen een speerpunt in zijn campagne. 'Deze gang van zaken kan niet anders worden uitgelegd dan dat de heer Verheijen zeer ver ging in het faciliteren van Pieter van Pol en aan hem gelieerde ondernemingen', aldus de aanklacht.

Ondernemer Wout Heijmans van horecabedrijf Taurus Beeld anp
Ondernemer Wout Heijmans van horecabedrijf TaurusBeeld anp
Meer over