Limburg helpt Georgië met restauratie

Het Restauratie Atelier Limburg gaat vier zeventiende-eeuwse schilderijen uit het Georgisch Staatsmuseum in Tblisi restaureren. Voorafgaand aan de opknapbeurt zijn de schilderijen te zien tijdens PAN Amsterdam....

ANP

ANP

AMSTERDAM

Het schilderij So de oude songen van Jan Steen is een van de vier doeken. De andere zijn Stilleven met kreeft van de Vlaamse kunstenaar Joris van Son, Herders met vee van Adriaen van de Velde en Italianiserend landschap van Jan Baptiste Weenix. Het laatste schilderij verkeert in een zorgwekkende toestand, het is niet bedoekt en de verf is op verschillende plaatsen losgeraakt en beschadigd. Het restauratieproject is een initiatief van de ministeries van Cultuur en Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse ambassadeur in Moskou sloeg eind vorig jaar alarm over de slechte staat waarin de collectie van het museum verkeerde. Een Nederlands-Vlaamse missie van deskundigen onderzocht de situatie en concludeerde dat vier schilderijen in Nederland gerestaureerd moesten worden. In de commissie zaten onder meer F. Duparc (directeur van het Mauritshuis) en A. van Grevenstein (directeur van het Restauratie Atelier Limburg). De twee instellingen zijn ook verantwoordelijk voor de restauratie. Een restaurator en een kunsthistoricus uit Georgië zullen zes maanden lang in Nederland meewerken aan de restauratie.

PAN Amsterdam gaat tijdens de beurs fondsen werven voor de verbetering van de klimatologische voorzieningen in het Staatsmuseum.

Meer over