Like Crazy

FLOORTJE SMIT

Like Crazy

Regie: Drake Doremus (2011)

Met Felicity Jones en Anton Yelchin

Distributeur Universal Pictures Benelux

Hoe lang zijn drie maanden nou helemaal? Oneindig, als je net als Anna en Jacob jong en onstuimig verliefd bent en die periode uit elkaar moet vanwege een futiliteit als een verlopen visum. Impulsief besluit de Britse Anna in Amerika te blijven: het idee de drie maanden met elkaar in bed door te brengen, doet de gedachte aan boze douaniers en consequenties verdwijnen. Wat kan er nou helemaal gebeuren?

In het bitterzoete Like Crazy is het deze beslissing die de twee jonge geliefden in een soort niemandsland doen belanden, gescheiden door onoverkomelijke problemen. Is er zoiets als Ware Liefde die al die praktische obstakels kan overwinnen? Of moet zo'n eerste grote liefde wel slecht aflopen en houdt het tweetal slechts aan elkaar vast omdat hun relatie geen natuurlijk einde gegund is? De film laat de antwoorden ongemakkelijk in het midden en zoekt waar het herkenbaar schuurt.

Zo doet de grote winnaar van Sundance 2011 een beetje denken aan het prettige realisme van films als Blue Valentine en Take This Waltz die al eerder wrange vraagtekens zette bij de standaard Hollywoodromantiek. Bovendien liet de 28-jarige debuterende regisseur Drake Doremus acteurs Felicity Jones en Anton Yelchin 'op zijn nouvelle vagues' hun gesprekken improviseren en schetst hij hun knipperlichtrelatie in losse flarden. Prettig naturel wordt Like Crazy daardoor.

Aan de andere kant wordt een aantal voor de hand liggende oplossingen en discussiepunten nogal makkelijk genegeerd. En Jones en Yelchin, hoe leuk en fris ze ook zijn, hebben samen toch niet genoeg chemie om te geloven dat zij - ondanks alles - steeds maar weer als motten op een vlam naar hun relatie blijven terugkeren.

undefined

Meer over