Lijst bedreigd Europees erfgoed

Erfgoedorganisatie Europa Nostra werkt aan een lijst met de meest bedreigde plaatsen van Europa. De longlist is er al.

JELGER WOUDSTRA

AMSTERDAM - Europa Nostra, een organisatie voor het behoud van cultureel erfgoed in Europa, heeft de longlist bekend gemaakt voor het The 7 Most Endangered-programma. Het programma, naar Amerikaans voorbeeld, wil plannen bieden voor zeven bedreigde locaties.

Veel van de veertien genomineerde plekken liggen in Oost- en Zuid-Europa, zoals het koninklijke landgoed Tatoi nabij Athene en de bufferzone in de Cypriotische stad Nicosia.

Ook zijn de wijk El Cabanyal-Canyamelar in Valencia en een 16de-eeuws klooster in de Portugese stad Setúbal op de longlist gezet. In Italië zijn twee locaties genomineerd; een klooster nabij Parma en de vestingsstad Alessandria.

In Turkije is de stad Hasankeyf genomineerd en de Armeense kerk in Mardin. In Armenië is één van de oudste christelijke kerken genomineerd.

In Oost-Europa zijn verschillende locaties op de lijst gezet, zoals een Romeins theater in Albanië, een Roemeens mijngebied en archeologische opgravingen bij de Servische hoofdstad Belgrado. Op 16 juni kiest Europa Nostra de 7 Most Endangered objecten.

undefined

Meer over