Update

Lijkschouwer: baby echt opgegeten door een dingo

De geruchtmakendste rechtszaak uit de recente Australische geschiedenis is vandaag eindelijk beslecht: baby Azaria Chamberlain werd in 1980 inderdaad opgegeten door een dingo. Dat heeft de gerechtelijk lijkschouwer laten weten voor het gerechtshof in de noord-Australische stad Darwin.

Redactie
Een dingo. Beeld Thinkstock
Een dingo.Beeld Thinkstock

De zaak, die wereldwijd bekendheid verwierf door de film 'A Cry in the Dark' met Meryl Streep (1988), houdt het land al 32 jaar lang in zijn greep. Het lichaam van Azaria is nooit gevonden, maar aanvankelijk werd de moeder van het meisje in 1981 veroordeeld wegens moord. Vijf jaar later werd die veroordeling ongedaan gemaakt.

Lijkschouwer Elizabeth Morris liet vanochtend laten weten dat de baby inderdaad moet zijn aangevallen en meegenomen door een dingo. 'Het is duidelijk dat een dingo in staat is een kind aan te vallen, mee te nemen en te doden', aldus de lijkschouwer.

Kledingstuk gevonden
De destijds twee maanden oude baby verdween uit de tent tijdens een gezinstrip naar het vermaarde Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, in het woestijnachtige hart van Australië. In 1988 werd het jasje van Azaria teruggevonden, niet ver van de resten van een man die eveneens door dingo's was aangevallen.

In de loop der jaren is over de zaak viermaal een rechtszaak gevoerd. Het echtpaar Chamberlain, gescheiden in 1991, kreeg in de jaren tachtig een schadevergoeding van 1,3 miljoen Australische dollar toegekend.

Aanvallen
Azaria werd nooit teruggevonden, maar in de jaren na haar verdwijning kwamen steeds meer gevallen van door dingo's aangevallen kinderen in het nieuws. In 2001 vielen de woestijnhonden nog een 9-jarige jongen in de staat Queensland aan, die als gevolg daarvan overleed. De lijkschouwer baseert haar uitspraak onder meer op deze nieuwe informatie.

Moeder Lindy Chamberlain-Creighton toonde zich opgelucht over de uitspraak en onderstreepte dat Australië 'prachtig, maar soms gevaarlijk kan zijn'. Vader Michael Chamberlain zei dat het juridische gevecht 'veel te lang' heeft geduurd. Hij stelde wel dat de uitspraak aantoont dat 'het mogelijk is gerechtigheid te krijgen, zelfs als alles verloren lijkt'.

Moeder Lindy Chamberlain-Creighton met Azaria bij Ayers Rock. Beeld AFP
Moeder Lindy Chamberlain-Creighton met Azaria bij Ayers Rock.Beeld AFP
Het tentje waaruit Azaria Chamberlain in 1980 door een dingo werd weggesleept. Op de achtergrond Ayers Rock. Beeld EPA
Het tentje waaruit Azaria Chamberlain in 1980 door een dingo werd weggesleept. Op de achtergrond Ayers Rock.Beeld EPA
Uluru, ofwel Ayers Rock, in Australië Beeld AFP
Uluru, ofwel Ayers Rock, in AustraliëBeeld AFP
Meer over